Catalunya lidera les exportacions estrangeres de l'Estat concentrant el 25% del 2013

  • El secretari d'Estat de Comerç, Jaime García Legaz, ha confirmat aquest dijous que Catalunya és la "principal comunitat exportadora" d'Espanya.
  • Entre gener i juny, el volum exportador ha estat de 29.234 milions d'euros.
  • Catalunya és, també, la comunitat que lidera les importacions.
Dos camions circulant per una carretera catalana.
Dos camions circulant per una carretera catalana.
Xavier Pi/ACN
Dos camions circulant per una carretera catalana.

El secretari d'Estat de Comerç, Jaime García Legaz, ha reconegut aquest dijous que Catalunya és la "principal comunitat exportadora" i que el volum de moviments comercials cap a l'exterior representen el 24,6% del total de l'Estat. Entre els mesos de gener i juny, el volum exportador de la comunitat catalana va ser de 29.234 milions d'euros.

Durant la seva intervenció, el secretari d'Estat de Comerç ha evitat pronunciar-se sobre el trasllat de seu de més d'un miler d'empreses de Catalunya a Madrid assegurant que no disposa de "dades contrastades" sobre aquest aspecte i que, per tant, no està "en condicions de realitzar cap valoració fonamentada".

En total són set les comunitats autònomes que concentren la major part del volum de les exportacions de l'Estat durant els primers sis mesos de l'any. A Catalunya, la segueixen Madrid amb el 13,5% (16.068 milions d'euros), Andalusia amb l'11,9% (14.153 milions), la Comunitat Valenciana amb el 10% (11.845 milions), el País Basc amb el 8,7% (10.388 milions), Galícia amb el 7,5% (8.857 milions) i Castella i Lleó amb el 5,1% del total de les exportacions (6.069 milions).

Per a Jaime García-Legaz, aquestes set comunitats estan experimentant "un expansió de la base exportadora i una evolució molt positiva de l'exportació amb caràcter generalitzat".  "Seria més preocupant si l'evolució exportadora es concentrés en només dues o tres comunitats i que la resta es desentengués d'aquest procés", ha subratllat el secretari d'estat de Comerç.

García-Legaz ha explicat que, a nivell estatal, les exportacions van créixer un 8% entre els mesos de gener i juny fins a arribar als 118.722 milions d'euros, "dades que constitueixen un  rècord de l'exportació espanyola. No s'havia exportat mai tant", ha sentenciat.

El dèficit comercial espanyol també ha retrocedit un 69% respecte al mateix període de l'any passat situant-se en 5.824 milions d'euros quan l'any 2012 va ser de 18.641 milions.

Catalunya també és la que més importa

Catalunya també és la comunitat autònoma que més ha importat durant els primers sis mesos de l'any i ha concentrat el 26,6% del total d eles importacions de l'Estat superant els 33.000 milions d'euros. Tot i que la variació respecte al mateix període del 2012 és de prop de 7 punts menys, la balança comercial deixa un balanç negatiu de 3.835 milions d'euros.

D'altra banda, el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha negat aquest dijous que existeixi cap fuga d'empreses de Catalunya cap a Madrid per culpa del debat sobiranista, com va suggerir dilluns el conseller d'Hisenda d'aquesta comunitat autònoma, Enrique Ossorio.

Puig ha afirmat que les empreses de Catalunya que marxen cap a Madrid ho fan atretes pels beneficis de capitalitat i que no hi ha cap "inquietud" en el món empresarial sobre el debat "institucional" obert a la societat catalana. Per contra, el conseller ha mostrat que Catalunya és la segona regió europea que ha rebut més inversió estrangera durant els sis primers mesos de 2013, segons el Financial Times, tres cops més que la Comunitat de Madrid.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento