L'empresariat català nega un èxode de societats cap a Madrid

  • La Comunitat de Madrid va dir que 1.060 empreses han traslladat la seva seu de Catalunya a Madrid els últims tres anys.
  • Suposen el 21,4% del total de societats traslladades a la capital de l'Estat.
  • La Pimec nega aquestes xifres i reclama un debat seriós. El president de l'entitat considera "lamentable" que es relacioni amb el debat sobiranista.
El president de Pimec, Josep González.
El president de Pimec, Josep González.
Josep Ramon Torné/ACN
El president de Pimec, Josep González.

Davant el suposat èxode d'empreses catalanes que s'haurien inscrit a la Comunitat de Madrid des de 2010, les institucions empresarials catalanes han reaccionat negant les dades presentades dilluns. Tant la Pimec com el Cercle Català de Negocis (CCN) han criticat que s'atribueixi un abandonament de Catalunya per part de les empreses per motius polítics i del debat sobiranista.

El conseller d'Economia i Hisenda de la Comunitat de Madrid, Enrique Ossorio, va explicar dilluns que un total de 1.060 empreses registrades a Catalunya han canviat el seu domicili social a la Comunitat de Madrid en els últims tres anys. Aquesta xifra representa el 21,4% de les prop de 5.000 empreses que, des del 2010, han abandonat les comunitats on s'havien instal·lat inicialment per ubicar-se a Madrid.

El president de Pimec, Josep González, ha assegurat aquest dimarts que no li consta que hi hagi moviment d'empreses de Catalunya cap a Madrid en resposta a les paraules del conseller d'Hisenda madrileny. González ha demanat "seriositat" i una "anàlisi freda" de les xifres i ha considerat "lamentable" que es "barregin" aquestes dades amb "arguments a favor o en contra" del procés sobiranista de Catalunya.

Tot i així, el líder empresarial ha declarat que "és evident que a Catalunya tenim una fiscalitat més alta que voldríem".

Contra el "missatge polític"

El secretari general del CCN, Joan Canadell, ha criticat que les paraules d'Ossorio sobre la marxa d'empreses de Catalunya cap a la capital espanyola són un "missatge polític" i no de "lògica econòmica". Canadell ha assegurat que les multinacionals que s'instal·len a Madrid ho fan atretes pels avantatges de capitalitat i per una fiscalitat més laxa, i no per motius identitaris.

El portaveu del CCN ha lamentat que l'Estat potencia la creació del 'Gran Madrid' com a pol econòmic espanyol en detriment de les regions més competitives de l'Arc Mediterrani i que aquesta és una de les raons del creixement de l'independentisme a Catalunya. Canadell ha lamentat que "Madrid no hauria de presumir" i que "sap greu que s'utilitzi aquest missatge".

El representant del CCN ha denunciat la política d'inversió en infraestructures, de peatges, o de potenciació de l'aeroport de Barajas, entre d'altres, que practica l'Estat per afavorir Madrid com a pol econòmic espanyol. Com a exemple, Canadell ha mostrat que l'execució de la inversió pressupostada anualment pel govern espanyol a Madrid supera el 100% en alguns casos, mentre que a Catalunya està al voltant del 70% i en els darrers anys s'ha complert al voltant del 30%.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento