Comunitat Valenciana

Les places en centres socials concertats creixeran un 34% en 2019

  • Discapacitat, infància i menors comptaran amb 28.207 places en centres d'entitats no lucratives.
  • La Conselleria de Polítiques Inclusives tindrà 1.528 milions de pressupost el pròxim exercici.
  • Oltra afirma que els drets socials estan per sobre de les assignacions pressupostàries.
  • El PP i Ciutadans sostenen que els comptes se sustenten en ingressos “ficticis” que poden no arribar.
Mónica Oltra en Corts
Mónica Oltra en Corts
INMA CABALLER CORTS
Mónica Oltra en Corts

Més places concertades per a la discapacitat, majors i infància a la Comunitat Valenciana. Les places de concert social, que s'ha iniciat en l'àmbit de la diversitat funcional i s'ampliarà en 2019 a infància i adolescència, violència masclista i dones, augmentaran un 33,9%, fins a les 28.207, amb un pressupost de 537,4 milions d'euros.

Així ho va anunciar aquest dimarts la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, durant la presentació en la Comissió d'Economia de les Corts del projecte de pressupostos per al seu departament, que comptarà de cara al pròxim exercici amb 1.528 milions d'euros.

Oltra va subratllar l’“esforç sense precedents” realitzat pel Consell del Botànic en aquesta àrea, amb un augment pressupostari del 8% des de 2015, ressaltant entre altres qüestions que aquesta ha sigut “la legislatura de l'atenció a les persones en situació de dependència” fent una cosa «tan revolucionària com començar a complir la llei”. Tant el PP com a Ciutadans van qüestionar que la despesa se sustente en ingressos “ficticis” que no se sap si arribaran per part de l'Estat.

“Que és deute? Doncs ja ho pagarem”

Oltra va respondre sobre aquest tema que ha pressupostat serveis “necessaris” i els drets “estan per damunt” de les consignacions pressupostàries, i va agregar: “Si no arriben [aqueixos ingressos], haurem de fer que arriben”. El seu full de ruta, va dir, passa per seguir garantint aqueixos drets i “seguir reivindicant els diners justs”. “Que és deute? Doncs ja ho pagarem, però no anem a deixar de fer-ho”, va indicar, ressaltant que “una cosa és endeutar-se perquè els majors tinguen la dependència i una altra fer-ho per a Gürtel, Brugal o Emarsa”.

“Pot ser que somiem, però no provoquem malsons”, va afegir. A més, va defensar la necessitat que s'entenga que els drets socials “són tan importants com portar a un xiquet a una escola” i s'han de garantir d'igual manera malgrat la “bretxa” existent entre les previsions i els ingressos “contants i sonants”.

També es va referir al concert social, el servei bàsic d'atenció a les persones per part d'entitats privades no lucratives, que enguany ha començat a iniciar-se en l'àmbit de la diversitat funcional. En 2019 s'estendrà a infància i adolescència, violència masclista i majors i en 2020 arribarà als centres i persones que treballen en exclusió social i migrants.

Juntament amb les subvencions, contractes i altres instruments, en l'àmbit de la diversitat funcional hi haurà l'any que ve més d'11.000 persones ateses, 13.700 majors, 3.200 menors i més de 154 dones víctimes de violència de gènere. “En 2015 ens trobarem amb 21.064 places en termes globals i en 2019 hi haurà 28.207, un 33,9% més, 7.143 noves persones ateses”, va destacar Oltra, que va afirmar que per a aconseguir aqueix objectiu es destinaran 537 milions d'euros (83,7 per a infància; 302,8 per a majors; 139,7 per a diversitat funcional, i 11,2 per a víctimes de violència de gènere). “Es tracta de diners molt bé invertits”, va manifestar.

Quasi 55.000 altes en dependència 

Des de juliol de 2015 s'han incorporat al sistema de la dependència 54.870 persones i s'ha consignat un pressupost en 2019 per a atendre aqueixes i les noves prestacions de 358,3 milions, 110 més que enguany. “Gestionem més i millor, tripliquem les persones ateses i, com ara l'administració respon i la societat ho sap, també s'incrementen les sol·licituds”, va dir Oltra, qui va destacar que l'espera mitjana d'una sol·licitud era de quatre anys quan van arribar al Consell i ara s'ha reduït “moltíssim”.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento