Benvinguda a l'estiu amb la Nit de Sant Joan

  • Les fogueres i els petards il·luminen un any més la nit més curta de l'any a Barcelona, plena de revetlles als carrers i a les platges.
  • Les més diverses entitats organitzen el pròxim dissabte a la nit revetlles populars a carrers i places amb fogueres, sopars, orquestres i ball.
Coca Sant Joan.
Coca Sant Joan.
GREMIO PASTELERÍA BARCELONA
Coca Sant Joan.

La revetlla de Sant Joan encèn Barcelona de fogueres i petards la nit de dissabte a diumenge. Tots els barris de la ciutat celebren aquesta data destacada del calendari que marca l'inici de l'estiu.

Les més diverses entitats organitzen el pròxim dissabte a la nit revetlles populars a carrers i places amb fogueres, sopars, orquestres i ball fins ben entrada la matinada.

Barcelona acolllirà una cinquantena de fogueres populars distribuïdes pels 10 districtes i 12 casetes de material pirotècnic que han estat revisades pels Bombers. Aquests reforçaran la vigilància a la zona forestal de Collserola per a prevenir incendis i demana col·laboració ciutadana per evitar llençar petards en àrees de bosc.

La Guàrdia Urbana es desplegarà per la ciutat i farà una vigilància especial en la zona centre de la ciutat, en els llocs de gran concentració de persones i en la zona de les platges dels districtes de Ciutat Vella i Sant Martí. Faran controls preventius d'alcoholemia als conductors.

Els agents vigilaran també les fogueres autoritzades i que no s'encenguin focs sense permís, i els punts de venda de pirotècnia per a comprovar que la venda compleix amb els requisits, i treballaran per evitar la venda no autoritzada de petards.

Transport

El metro funcionarà tota la nit i els trens circularan sense interrupció des de les cinc de la matinada de dissabte 23 fins al diumenge a mitjanit: 43 hores ininterrompudes, el mateix horari que el Tram, que circularà en intervals d'entre 15 i 30 minuts.

Els Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) circularan dissabte fins a les dues de la matinada, reprenent el servei a les 6 de la matinada, i el servei de Rodalies acabarà la mitjanit de dissabte i començarà el servei diumenge entre les 5 i les 6 de la matinada.

Durant la revetlla hi hauran 29 estacions de Bicing fora de servei dels districtes de Ciutat Vella, Sant Andreu, Eixample, Sant Martí, Les Corts i Nou Barris, entre les 21 hores del dia 23 i les 7 del dia següent.

Dispositiu de neteja

El dispositiu de neteja de les platges, on l'any passat es van congregar 61.000 persones, començarà a primera hora del dia de Sant Joan, el diumenge, amb 308 operaris i 51 vehicles, i durant la nit s'instal·laran 1.500 papereres de cartró i 84 contenidors adicionals.

La neteja de les platges arrancarà a les 6.30 hores per a tenir la platja a punt per als banyistes sobre les 10 hores, i per primer cop es recolliran de forma separada els envasos de plàstic de la resta de residus en les platges de Bogatell i Nova Icària.

A la ciutat, la neteja mobilitzarà 51 equips i 135 operaris extraordinaris per a netejar fogueres i espais de celebració, i el servei ordinari del matí de Sant Joan serà de 355 equips i 515 operaris.

La Flama del Canigó

Per anunciar que la revetlla està a tocar, s'avança a la festa l'arribada a Barcelona de la Flama del Canigó, el foc que servirà per a encendre les fogueres.

Durant tot l'any es manté viu al Museu de la Casa Pairal de Perpinyà fins que, cada 22 de juny, es porta al cim del Canigó. A la mitjanit d'avui divendres, comença el seu recorregut per encendre les fogueres de centenars de poblacions catalanes.

El ritual es va iniciar l'any 1955 per iniciativa d'un veí d'Arles de Tec, inspirant-se en el poema Canigó de Jacint Verdaguer.

El 1967, la flama va ser rebuda per primer cop a l'Ajuntament de Barcelona. La rebuda a plaça de Sant Jaume és solemne i enguany hi participaran els Gegants de la ciutat i l'Àliga (a les 17 hores, festa de rebuda i, a les 18.30 hores, arribada de la Flama).

Vermut al barri de Porta

Revetlla de Sant Joan al barri de Porta (a la plaça Sóller de Nou Barris) amb vermut musical a les 14 hores, activitats infantils a les 18 hores i sopar de germanor, orquestra i foguera a partir de les 20 hores.

Cercavila a la Barceloneta

Revetlla de Sant Joan a la Barceloneta (plaça Pau Vila i plaça del Poeta Boscà) amb cercavila de la Flama del Canigó (de 20.30 a 21 hores); Foguera a la plaça del Poeta Boscà (21.15 a 21.45 hores) i Nit de Foc a la plaça de la Barceloneta (de 22 a 23.30 hores). S'organitzen dos sopars de revetlla al carrer Pescadors i al carrer Sant Elm.

Al Gòtic, barbacoca i ball

Revetlla de Sant Joan al Gòtic (placeta de Nou de Sant Francesc) amb activitats, sopar cuinat a la plaça amb barbacoa i ball (de 19 a les 03.00 hores).

Disco-mòbil a Sant Antoni

Revetlla de Sant Joan a Sant Antoni (carrer Viladomat entre Floridablanca i Tamarit) amb arribada de la Flama del Canigó, encesa de la foguera i sopar de carmanyola (de 21.30 a 23 hores), concert fins a la una de la matinada i ball amb disco-mòbil fins a les dues de la matinada.

Havaneres al Raval

Revetlla de Sant Joan a la rambla del Raval amb una cantada d'havaneres amb el grup Mar Blava (19 hores), sopar de germanor (21 hores), inici de la revetlla (de les 22.30 hores fins a les dues de la matinada).

Sopar amb paella al Poblenou

Revetlla de Sant Joan al carrer Perelló número 67 (Sant Martí) amb la festa La Joana està on FIRE! organitzada per la coordinadora d'entitats juvenils del Poblenou La Xemeneia. A les 21.30 hores arrencarà el sopar popular amb paella i coca de Sant Joan per 7 euros i a partir de les 23 hores, música amb Curie and the Prize, Old but Gold, PD Pussies i Superilla Boyz.

Correfoc al Congrés

Revetlla de Sant Joan a la plaça del Congrés (Sant Andreu) amb disco-mòbil infantil a càrrec de Liuca (18 hores), correfoc i encesa de la foguera a les 19.30 hores, botifarrada popular al preu de 3,5 euros a partir de les 21 hores i música en directe amb el DJ Sendo des de les 22 hores (congregaciodiabolica.com).

Festa LGTBI a l'Eixample

Revetlla de Sant Joan LGTBI al carrer Consell de Cent de l'Eixample, entre Muntaner i Casanova, de les 20 hores a les dues de la matinada, organitzada per l'Associació Encara en Acció Moviment Afectiu Sexual i de Gènere.

Sant Joan al Port del Fòrum

La festa Sant Joan Weekend se celebra dissabte i diumenge al Port del Fòrum amb més de 20 hores de concerts, 25 food trucks, mercat i activitats per a tota la família. Actuaran Raynald Colom, la Funk All Stars, Alex Bass, Mel Semé, Kumar, Aurora i Bad Gyal (entrada general de 12 euros dissabte de dia i revetlla a la nit; dissabte de dia i diumenge: 5 euros; dissabte de 15 a 03.00 hores i diumenge de 15 a 23 hores; palomarketfest.com).

Pots consultar tota la informació sobre la revetlla de Sant Joan a Barcelona a la web barcelona.cat/santjoan.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento