El caos de la nevada a Catalunya es pot repetir

  • Si ara nevès tant fort, tornaria a haver talls de llum a Catalunya.
  • Com el 8 de març del 2010, segons es municipis afectats i Endesa.
Empreses i particulars van patir els efectes de la nevada.
Empreses i particulars van patir els efectes de la nevada.
ACN/ ARXIU
Empreses i particulars van patir els efectes de la nevada.

De repetir-se una nevada com la del 8 de març del 2010, Catalunya es tornaria a col·lapsar. Ajuntaments de localitats afectades i Endesa van coincidir aquest dimarts , un any després de la gran tempesta, que el fluid elèctric cauria de nou si es produís una situació semblant.

Ara fa un any, nombroses poblacions van estar sense llum durant una setmana perquè els cables de la línia elèctrica no van poder suportar el pes de la neu, molt humida. En aquest sentit, alcaldes de diferents municipis afectats van coincidir a assegurar aquest dimarts que la companyia elèctrica no ha millorat les seves infraestructures des de llavors: només ha restablert les que ja existien.

Per aquest motiu, asseguren, des de fa un any, consistoris i particulars han adquirit generadors que els subministrarien l’electricitat si tornés a fallar la llum. Per la seva banda, Endesa, que fa un any els va haver de dur de França per donar servei a tots els afectats, va coincidir amb ells: la situació es podria tornar a repetir, tot i que hi hauria menys avaries.

El director general d’operacions de la companyia, Josep Maria Esteve, ho va vincular amb la manca d’infraestructures a Girona. I va reivindicar la inversió de 60 milions d’euros que va dur-hi a terme per recuperar el servei el 2010.També va culpabilitzar els alcades de la zona de frenar la construcció de les tres subestacions que, segons ell, necessita Girona.

Arran de la nevada, Endesa va rebre 46.000 reclamacions. Segons la companyia, han respost a totes i n’han pagat un 85%. De les 1.185 empreses afectades, la majoria al Baix Empordà, la Selva i el Gironès, un 76% han cobrat les indemnitzacions. Pitjor ho tenen els propietaris forestals: un 36% encara no han rebut els ajuts del Departament de Medi Ambient. En aquest sentit, la situació dels boscos catalans no és gens bona. De fet, bona part d’ells són un "polvorí" de cara a l’estiu, segons el cap del servei de gestió forestal del Departament de Territori i Sostenibilitat, Xavier Clopés.

La Generalitat va anunciar aquest dimarts que farà plans sectorials del pla especial de nevades per saber què passa en cada punt del territori i evitar col·lapses.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento