1872: El cava

El cava, o xampany, es va començar a fabricar a una masia propera al poble de Sant Sadurní de Noia, a la comarca del Penedès, el 1872, quan l’hereu va tornar d’una estada a les fàbriques de cava de la regió de la Xampanya, al nord-est de l’estat francès .
En aquesta masia del Penedès (Can Codorniu) s’hi fabricava vi des de molt abans de la revolució agrària del segle XVIII: des de 1551. A partir de 1872, es començaren a construir caves i cellers, a replantar vinyes, i a pensar en la publicitat i en la venda. El paisatge d’algunes comarques catalanes començà a experimentar una subtil transformació.

D’altra banda, al seu subsòl s’hi construirien molts quilòmetres de galeries subterrànies, destinades a ésser l’aixopluc de la darrera fase en l’elaboració del cava, i a conservar, per un temps, les ampolles. Al 1900, es fabricaren 100.000 ampolles de cava. Al 1935, una casa productora catalana obrí una distribuïdora de cava català a New Jersey, als Estats Units, i una altre a Londres.

Al 1957, les 30 empreses de Sant Sadurní ja fabricaven 27 milions d’ampolles. Al 1978, una empresa penedesenca començà a plantar vinyes i a elaborar cava a Querétaro, a Mèxic. La mateixa empresa, 4 anys més tard, començà a fabricar també cava a Sonoma, Califòrnia, EUA. Al 1988, una altra empresa catalana va començar a plantar vinyes i a fabricar cava a Califòrnia: concretament a la Vall de Napa.

Més tard, la xarxa comercial d’aquesta empresa tindrà les delegacions principals  a la Gran Bretanya (Kent), Suècia (Sundyberg), Alemanya (Bingen), Japó (Tokio), USA-Est (Jupiter, FI), USA-Oest (Napa), Brasil (Sao Paolo) i Argentina (Buenos Aires).

Mostrar comentarios

Códigos Descuento