La FP garanteix feina ràpida però mal pagada i temporal

El 60% dels que l’acaben els estudis treballen abans d’un any. Dos terços tenen un sou que no arriba als 1.000 euros. Un de cada tres continua estudiant.
Els estudiants del centres públics de Barcelona on s’imparteixen cicles formatius de Formació Professional (FP) troben feina ràpidament, però no se salven de la precarietat que acompanya a tots els joves quan entren al mercat laboral. La majoria tenen contractes temporals i no arriben als 1.000 euros al mes de sou.

Segons un estudi del Consell de la Formació Professional de Barcelona de la promoció del 2003, sis de cada deu alumnes que finalitza un cicle formatiu troba feina abans de que passi un any, mentre que un de cada tres prefereix continuar estudiant, majoritàriament un carrera universitària.

El percentatge dels que no han trobat feina passat un any és del 9,30%, una quantitat «superior» als que fan més d’un any que han acabat una carrera universitària, segons va dir ahir la regidora d’Educació Marina Subirats durant el plenari del consell de la FP.

Molta temporalitat

Un cop els estudiants arriban al món laboral comproven la seva precarietat. Nomès 1 de cada 3 signa un contracte de treball indefinit. Pel que fa als sous, dos de cada tres cobra menys de 1.000 euros al mes. Dels que estudien un cicle de grau mitjà, el 22% cobra entre 1.000 i 1.200 euros, mentre que els que cursen un de grau superior poden arribar als 1.900. Dels que troben feina, el 58% ho fa a empreses relacionades amb el que han estudiat.

Poc interès en la innovació

La Cambra de Comerç va alertar ahir en un comunicat de «l’escàs interès» de moltes empreses catalanes en innovar i ressalta que cap està en el ranquing de les 700 empreses europees que més inverteixen en R+D. Per la Cambra, la innovació és el tercer gran dèficit que pateix l’economia catalana, després de les infraestructures i l’educació. Això explica, entre d’altres coses, que al 2005 es perdessin 5.300 llocs de treball relacionats amb l’automoció, l’electrònica i els béns d’equipaments.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento