Pla per reobrir comerços buits

  • 320 establiments tancats a Sant Pere i Barceloneta resten vida.
  • Ara es promou que s'omplin.
  • El 10% d'oficines del Pg. de Gràcia i Diagonal no tenen llogaters.

Un passeig per alguns carrerons del centre de Barcelona descobreix la magnitud del problema: locals buits i molt poca vida comercial. A tall d’exemple, només els barris de Sant Pere i Santa Caterina i de la Barceloneta sumen 320 locals comercials buits, que l’Ajuntament vol omplir. La situació no només afecta Ciutat Vella: l’exclusiu eix Passeig de Gràcia-Diagonal suma un 10% d’oficines buides per la crisi, la pitjor xifra dels darrers 18 anys. I és que el mercat està aturat.

Pel que fa a aquests 320 locals censats per l’Ajuntament, 194 corresponen a Sant Pere i Santa Caterina i 126 a la Barceloneta. Són els dos barris que ara s’han pentinat més a fons. La proposta que fa el consistori és llogar-los durant un mínim de 10 anys a un preu inicial de 15 a/m2. Això sí, amb els límits que marca el pla d’usos de Ciutat Vella: botigues de records i establiments de queviures s’autoritzaran amb comptagotes, vist com han aclaparat la majoria dels carrers del centre.

L’1 de novembre obrirà l’Oficina de Creació d’Empreses amb la finalitat d’assessorar els emprenedors i facilitar-los els tràmits perquè una societat estigui constituïda legalment en en dues setmanes. S’ajudarà amb microcrèdits. També es publicarà una borsa de llicències en traspàs per facilitar-ne el canvi de mans. "Volem que la prosperitat i l’emprenedoria es vagi estenent, com una taca d’oli", ha afirmat l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu.

"És un problema que tenim al barri de fa anys, el dels baixos buits. Fa molt temps que volem que s’hi instal·li gent jove", ha ratificat el president dels comerciants de la Barceloneta, Pietro Ferrari. Amb la colonització dels locals, transformats en adrogueries obertes gairebé tot el dia, ha desaparegut molta oferta. "Cal una mica de tot: perfumeria, sabateria...", ha continuat.

No tenen les persianes baixades, però sí han perdut el tràfec que tenien abans. No se situen als barris històrics, sinó a les zones més cares: una de cada 10 oficines del Passeig de Gràcia i Diagonal estan buides i la mitjana de la ciutat es troba en el 13,5%, malgrat la caiguda del 2,5% dels preus el darrer any. "Són xifres que no es veien des del 1992", asseverava el director general de Jones Lang LaSalle a Catalunya i autor de l’informe, Jordi Toboso. "Algunes companyies importants estan traslladant les seus del centre a zones secundàries per estalviar, disposar d’edificis d’última generació i millorar la imatge corporativa", raonava.

Ara hi ha 788.055 m2 buits a la capital i a la perifèria (35% per ocupar) és pitjor. A la menor demanda s’afegeix una oferta feble: els projectes d’oficines per al 2011 i el 2012 són escassos i molts s’han aturat. No se’n promouen si no hi ha en cartera un llogater solvent.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento