El 45% dels joves catalans de 16 anys s'ha emborratxat durant el darrer any

  • Barcelona engega una campanya contra l'alcohol.
  • Ha caigut el consum de tabac i cànnabis.
  • El 20% d'elles i el 16% d'ells fuma.

Gairebé la meitat dels alumnes de Barcelona de l’últim curs de l’ESO (16 anys) s’ha emborratxat durant el darrer any. Elles (46,9%) presenten pitjors dades que ells (43%). Les xifres són similars a ciutats com Madrid (46,9% nois i 46,6% noies).

Ara bé, les autoritats estan preocupades perquè el consum d’alcohol es manté, a diferència del que passa amb el tabac o el cànnabis. Per això, es posarà en marxa un seguit d’accions per alertar-ne dels perills i prevenir el consum de risc. La primera d’elles serà un portal (www.parlem.aspb.cat), on s’aconsella a les famílies com afrontar aquest problema.

Segons l’enquesta Fresc 08, elaborada per l’Agència de Salut Pública (ASPB) amb 2.303 alumnes de la capital, augmenta la població que ha begut algun cop. Als 14 anys puja, als 16 baixa i es manté als 18, edat en què el 95% ha begut alguna cervesa o un cubata algun cop en la seva vida.

r"Hem de donar la volta a la banalització del consum d’alcohol per protegir la població del futur", va dir la presidenta de l’ASPB, Isabel Ribas, que critica la permissivitat social i recolza que els esdeveniments municipals no tinguin publicitat de begudes alcohòliques.

En canvi, milloren les xifres del tabac i del cànnabis. Per veure’n l’evolució, cal tirar enrere: en 12 anys, les noies de 16 anys que fumen han passat del 42% al 20%; els nois, del 27% al 16%. La sèrie del cànnabis és més curta, perquè el seu consum es va popularitzar des de fa menys temps. Les estadístiques confirmen que s’encenen molts menys porros que fa 4 anys. Segons Ribas, hi ha ajudat la conscienciació dels seus efectes nocius. Així, un 14% dels nois de 16 anys ha consumit cànnabis el darrer mes (un 25% el 2004), davant el 10% de les noies (21,5% abans).

Mostrar comentarios

Códigos Descuento