La pressió de les festes de Nadal trenca les parelles

Els problemes sorgeixen durant aquestes dates, però no se separen fins que no passen les festes nadalenques per guardar les aparences amb la família.
Les festes nadalenques ajuden a trencar les parelles. «No és culpa del Nadal, sinó de la pressió a què ens sotmet. Ens obliga a fer coses que potser no ens vénen de gust i explotem», va alertar ahir la psicòloga Mercè Conangla, qui apunta que «per guardar les aparences, la ruptura sempre acostuma a ser passades les festes».

Mercè Conangla i Jaume Soler, escriptors i psicòlegs, són els autors de Juntos, pero no atados (editorial Amat), un llibre que destrueix els tòpics de l’amor romàntic i proposa una relació de parella ecològica i equilibrada. Ahir van presentar a Barcelona el primer taller per prevenir els problemes de parella al Nadal (www.fundacioambit.org).

Gestionar les emocions

Conangla i Soler són els creadors del concepte ecologia emocional. L’autora considera que «patim més contaminació emocional que atmosfèrica». Cal saber gestionar les pròpies emocions i «no contaminar a la parella» amb els nostres mals humors i problemes, molts cops laborals. De fet, a Espanya i a Itàlia hi ha la meitat de divorcis que als països nòrdics.

Un dels motius són els avantatges de l’Estat de Benestar. «Abans la dona aguantava més, ara no té per què fer-ho. La parella ha de ser un espai de creixement, no de tortura», afirma la psicòloga.

Per a Conangla, un dels motius més habituals de la ruptura és la pròpia rutina. «Tenir parella no significa tenir tot el treball fet. La rutina és un verí que mata lentament l’amor», explica.

Guia pràctica per mantenir l’amor

Segons els consells que aporten els psicòlegs Mercè Conangla i Jaume Soler, per mantenir la parella cal ser autònom, no ser sobreprotector, respectar la diferència de gustos, fer a la teva parella allò que t’agradaria que et fessin a tu i tenir en compte que les parelles no sempre evolucionen plegades, tot i haver amor, i no cal resignar-se i deixar de fer projectes personals per estar junts.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento