Creixen els aturats atesos per droga i se'n pren més barata

  • L'heroïna repunta entre els usuaris de Projecte Home.
  • En ser una substància més assequible al mercat.
  • Un 74% no té feina.

Un repunt de les drogues més econòmiques i un increment dels usuaris, sobretot, aturats, que volen deixar-les perquè no es poden permetre tractar-se a la privada. És el que es va trobar la Fundació Projecte Home el 2009, quan va atendre 576 persones que volien abandonar la dependència, majoritàriament homes sense feina.

De mitjana, qui demana un tractament ha estat consumint drogues durant 10 anys. La cocaïna és la més comuna (62%) i gairebé sempre (84%) va acompanyada de l’alcohol, el cànnabis o tots dos. En segon lloc se situa l’heroïna, que creix del 18% al 25%. "En cada crisi hi ha una substància que repunta. En aquest cas és l’heroïna, més relacionada amb l’exclusió social. Circula fàcilment pel mercat i és més assequible. També n’han augmentat les incautacions", indica el director de Projecte Home, Oriol Esculies. El 85% són homes i un 4% té el VIH, el triple que dos anys enrere.

Els que arriben a la fundació ho fan en pitjors condicions. Un 74% és a l’atur (10 punts més). Encara que la majoria manté els llaços socials, creix el nombre dels que han perdut la família o els amics. Esculies alerta que al desembre poden col·lapsar-se. Les 576 persones en tractament l’any passat van suposar un rècord, no perquè augmenti el consum a Catalunya, sinó perquè les famílies no poden pagar el tractament en una clínica privada (amb un cost que pot superar els 3.000 a al mes).

A més, la Generalitat va retallar un 6% la subvenció el 2009 (els diners públics suposen el 40%), de manera que han hagut de buscar més fons d’empreses i particulars. Conseqüència: "Tenim una llista d’espera de tres mesos i la pressió és insostenible", afirma Esculies, que critica que l’Administració "s’ha quedat obsoleta" en el tractament contra les addiccions a les drogues.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento