1497-1530: Els Cabot, de Terranova al Riu de la Plata

La descoberta europea d’Amèrica, iniciada per l’Atlàntic nord, per Groenlàndia a la Baixa Mitjana, va experimentar un gran salt a finals del segle XV.
Les bases eren: 1) L’atlas català de Jaume Ribes i el llibre Art de navegar,  de Ramon Llull; 2) Les naus mogudes pel vent conegudes com a coques, o caravel·les, d’origen nòrdic però perfeccionades a la Mediterrània; 3) Les brúixoles portades des de Xina a la Mediterrània pels àrabs, i 4) L’interès pel comerç amb les Índies, mig interromput per la pirateria turca i l’imperi otomà.

Els més coneguts protagonistes europeus de l’aventura de la descoberta han entrat a formar part, molt aviat, de la llegenda. Cristòfol Colom s’ha escrit: Columbus, Colombo, Colomb, Colón. No hi ha certitud, tampoc, sobre el nom i l’origen de Joan Cabot i el seu fill: Sebastià Cabot. S’han escrit: Giovanni Caboto, John Cabot, Sebastiano Caboto, Sebastián Cabot. En tots dos casos, però, han anat augmentant les proves sobre la catalanitat de Colom i de Cabot. En qualsevol cas, els Cabot es van moure entre Bristol (o la colònia catalana era important) i València (on proposaren la construcció d’un port a Ferran II).

Els dos primers viatges (1497-98), per compte del rei d’Anglaterra, van dur-los a Terranova i a les costes del que avui és Canadà. Des de 1512, Sebastià Cabot estiguè al servei dels reis de Catalunya-Aragó. El 1526, el viatge cap a les índies fou per l’Atlàntic Sud. Descobriren  el Riu de la Plata, i s’hi passaren 4 anys. Al 1544, Sebastià Cabot dibuixà un Mapamundi de gran qualitat (que és, avui, a la Biblioteca nacional de Paris.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento