1778: Llibertat de comerç i creixement econòmic

La llibertat de comerç dins de la gran àrea de l’imperi hispànic fou establerta per un Reial Decret del 2 de febrer de 1778, signat pel rei Carles III (un rei, Borbó espanyol, que, per cert, havia estat abans el titular del regne de Nàpols, un dels 7 Estats de la Corona de Catalunya-Aragó, fins 1714).
La ciutat de Cadis, doncs, deixava d’ésser un ciutat amb el privilegi especial de tenir el monopoli del comerç amb els territoris dels virregnats americans adscrits a la Corona hispànica. Segons un analista tan destacat com el professor Eudald Jaumeandreu de la Junta de Comerç de Catalunya, foren molt positives les conseqüències econòmiques de la creació d’aquest gran mercat comú, a banda i banda de l’Atlàntic.

A la seva Economia Política (1816), el resum dels fets és: la població peninsular, a desgrat de l’emigració a Amèrica, passa de 9,3 milions d’habitants el 1778 a  12 milions el 1798. A partir d’aquesta data, «les guerres amb Anglaterra impedien el comerç amb Amèrica». Hi ha, a més, «l’última guerra destructora amb la França» de la Revolució Francesa i «les turbulències de l’Amèrica».

Ara bé, el creixement no és, arreu, el mateix: «Catalunya ha vist doblar la seva producció amb el benefici dels capitals que acumulava la indústria, els desmonts han estat continus i fins els tossals més alts s’han cobert de vinyes que sorprenen al viatger». Així, mentre «les províncies on rajà l’or del Nou Món en abundància, com Andalusia, Extremadura i les dues Castelles, són les més pobres... Catalunya, Múrcia, València, Galícia i Biscaia són les més pròsperes per l’efecte de la seva indústria».

Mostrar comentarios

Códigos Descuento