Més de 100.000 multes l'any per colar-se als transports públics a l'àrea de Barcelona

  • FGC ha reduït el frau a la sisena part i tanca Plaça Espanya.
  • Empleats del bus i ferrocarrils alerten que hi ha més infractors.
  • A 5.188, els embargaran.

Almenys 105.000 usuaris han rebut una multa, per colar-se als transports públics de l’àrea de Barcelona l’últim any o per viatjar sense el títol corresponent. Aquesta és l’única xifra global i actual que ha pogut aconseguir 20 minutos, a partir de les dades (parcials, en alguns casos) de FGC, del tramvia, metro i autobús de la capital. Renfe no n’ha facilitat.

iDestaca el fet que 5.188 viatgers expedientats per FGC i TMB estan en el llistat de morosos i per la multa se’ls pot embargar 150 1 . La majoria de les fonts consultades apunten a un increment del frau amb aquesta crisi, tot i que, en molts casos, els operadors ho neguen o no ho valoren.

Metro: El suburbà va aixecar, el 2008 (darrer any tancat), 42.841 expedients. És l’única informació oficial d’un transport que tenia 187,6 milions d’usuaris el primer semestre. El Diari Oficial ha publicat, aquest any, el nom de 3.276 persones que busca (i no troba) per cobrar-los la multa per anar sense bitllet. «Es parla d’un frau del 3-4%. Però no t’ho creus, per escàs, quan agafes el Metro a diari», apunta Carlos González (UGT Metro), que creu que el percentatge és més elevat en caps de setmana i nits. «Estem notant una pujada impressionant del frau», alerta Ángel Ciércoles (CGT Metro). Ho corrobora González, que ho atribueix a factors culturals. Amb més inspectors no n’hi hauria prou. Segons fonts sindicals, hi ha 50 interventors.

Autobusos: El 2008 es van tramitar 7.496 expedients; el servei ha tingut 101 milions d’usuaris el primer semestre. TMB tampoc no dóna índexs de frau. «Estava entre el 2% i el 4%. Però ha pujat molt darrerament; és la percepció que tenim els conductors», assevera Generoso Calvo (CC_OO Autobusos).

FGC: Del 2006 (3,35%) ha reduït el frau a la sisena part (ara, està en el 0,51%: un 55% d’infraccions són per salt de zona i un 45% per no dur el tiquet). «Cada empresa té el frau que permet», va declarar, a 20 minutos, el cap de la Unitat de Negoci de tren de FGC, Ramon Borrell. Avui es tanca, amb cancel•ladores, l’estació de Plaça Espanya. El 80% dels passatgers de les dues línies de FGC ha de picar sempre el bitllet. Des del gener, s’ha publicat el nom de 1.912 usuaris sancionats a qui se’ls pot embargar.

Renfe: Rodalies té 60 de les 108 estacions amb cancel•ladora. Els coladors són Arc de Triomf i Passeig de Gràcia, que no es tancaran fins que no acabin les obres, en dos anys. Cristóbal Cobo (CC_OO_Renfe) parla d’un frau «important» i Francisco Cárdenas (UGT Renfe) lamenta que la xifra estigui creixent, fins i tot, amb «gent amb corbata».

Tramvia: En el que portem d’any s’han posat 12.826 multes. El Trambaix i el Trambesòs compten amb 26 inspectors. Viatjant sense bitllet «s’és insolidari i es comet un delicte», raonen fonts de l’empresa.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento