Els avortaments de menors baixen per primera vegada

  • Salut hi veu un canvi de tendència, però els expert, no.
  • 1.041 noies de 14 a 17 anys van interrompre l'embaràs el 2008, un 6,6% menys que un any enrere.

Per primera vegada, els avortaments de les menors d’edat a Catalunya han baixat. S’ha passat dels 1.041 del 2007 als 972 de l’any següent (-6,6%), segons les dades de Salut.

Les noies entre els 14 i els 17 anys van sumar 1.476 embarassos el 2008, dels quals 504 van acabar en un naixement. La taxa de gestacions va caure de 12,4 casos per mil menors catalanes a 11,7.

La consellera de Salut, Marina Geli, hi veu un «canvi de tendència», però els experts no ho veuen tan clar. «És una petita bona notícia, però absolutament conjuntural», ha declarat el president de l’Institut de Política Familiar, Liberto Senderos. El sexòleg recorda que la xifra total d’avortaments es va disparar d’un 13% el 2008, fins als 26.932.

Més que un canvi de mentalitat, la reducció dels avortaments s’explica, sobretot, per «l’estancament demogràfic, perquè ja no hi arriba població estrangera», apunta la coordinadora de l’Obsevatori de drets sexuls i reproductius, Sílvia Aldavert. «Ens agradaria que la sensibilització en educació sexual i reproductiva tingués els seus efectes, però no és així», ha lamentat.

Per a Senderos, en el descens d’avortaments en menors també han contribuït la pressió social (el debat sobre la modificació de la Llei de l’Avortament) o l’«augment vertiginós» el 2008 de les píndoles de l’endemà.

Què falla? «Caldria una educació sexual obligatòria des de Primària, gratuïtat dels mètodes anticonceptius i més centres de planificació familiar», ha dit Aldavert. Senderos ha reclamat més ajuts.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento