Metro i Renfe deixen fumar als bars tot i estar prohibit

Els establiments s’acullen a la normativa d’hosteleria per burlar la prohibició, tot
i que estan dins les instal·lacions de transports i és una mesura de seguretat.
Una cigarreta encesa en un bar d’una estació de Renfe.
Una cigarreta encesa en un bar d’una estació de Renfe.
Fede Cedó
Una cigarreta encesa en un bar d’una estació de Renfe.
El bombardeig de missatges per megafonia a les estacions de ferrocarril és incessant: «Senyors clients, els recordem que per normativa legal vigent no està permès fumar a totes les instal·lacions de Renfe». Aquesta prohibició queda sense vigència a l’interior dels bars.

A les estacions de Renfe i Metro fumar a l’andana o al vestíbul pot comportar sancions de fins a 60 euros, però als bars sí que es fuma, malgrat que també es vulneren les normatives de seguretat a l’interior de les estacions. Renfe assegura que va comunicar als comerços que tenen la concessió de bars la prohibició, però els establiments diuen que ells es regulen per la normativa d’hosteleria.

Hi ha poblacions on les estacions són integrals, on els bitllets s’han de comprar als bars. «És complicat», diuen, fins que no hi hagi una normativa global, «a Sants, per exemple, també hi ha l’hotel a l’estació». A Transports Metropolitans de Barcelona també estan a l’espera de la nova normativa del gener per veure quines mesures prenen.

Normativa més dura al gener

A partir de l’any vinent, la prohibició de fumar als establiments públics s’endurirà de forma que els locals amb més de 100 metres quadrats hauran d’habilitar àrees per a fumadors. Els més petits, en principi, s’hauran d’autoregular. El vet també afecta als centres de treball, pel que sindicats com la CGT al metro de Barcelona ja han alertat «que cal regular l’aplicació de la Llei».

Mostrar comentarios

Códigos Descuento