«Les narcosales funcionen millor del què pensàvem»

Imma Mayol. Tercera tinent d’alcalde.
.
.
J.S.
.
¿Tenim un problema d’incivisme?

Cal determinar bé de què estem parlant perquè les solucions són diferents. Jo en faig tres classificacions: l’incivisme (que a mi m’agrada més dir-ne comportaments de ciutadania irresponsable), com determinats  nivells de brutícia, les pixades al carrer, o el vandalisme, la mendicitat social i la que és producte de les màfies.

¿I com s’ha de solucionar?

L’incivisme s’ha d’abordar i ara ja ha augmentat la capacitat de l’Ajuntament de sanció i de fer complir la norma. En canvi, si estem parlant de mendicitat de caire social, cal abordar-la amb mesures, sobretot, socials. La que és producte de les màfies amb, el codi penal i la paramendicitat agressiva amb mesures policials. I la prostitució, legalitzant el seu exercici, no perquè m’agradi, sinó perquè crec que és la millor forma de fer-hi front i de garantir el dret de les persones que l’exerceixen.

La nova ordenança vol endurir la llei...

Ara estem en procés de debat intern sobre aquestes qüestions. Hi ha coses molt delicades.

Es parla de prohibir la mendicitat...

Sí, es vol prohibir la mendicitat social, però nosaltres no hi estem d’acord. Encara no tenim un text definitiu, però prohibint la mendicitat social generes més problemes dels que vols solucionar. Estàs portant més a la marginació un col·lectiu. Una cosa és que s’hagin de reforçar algunes normes, però la prohibició, de per si, no pot ser una solució.

¿Han tirat endavant les denúncies contra els manifestants per la narcosala?

La delegació del Govern ho està tramitant. Nosaltres seguim fent esforços de diàleg amb les entitats veïnals. La nostra demanda és que s’asseguin a parlar sense el requisit que es tanqui el centre. Cal trobar punts d’acord.

¿L’oposició critica que l’entorn d’aquests centres estan bruts?

Aquests centres no són Lourdes. Cal reforçar tots els mecanismes, tant de neteja com de Parcs i Jardins perquè l’entorn sigui més agradable, però el centre és petit. Des de juliol estem tramitant la seva ampliació perquè tingui més capacitat de retenció. També treballem per trobar albergs, tant per a toxicòmans com per a gent que dorm al carrer.

¿Funcionen les narcosales?

Més del què ens pensàvem. En sis mesos de tenir obert el centre del Raval, més de 100 persones han passat a tractar-se en els centres d’atenció i seguiment amb programes de metadona. Això ens ha animat molt. Fins i tot la gent que està tant malament, quan entra en contacte amb el sistema sanitari, té ganes de sortir-ne.

¿Us ha animat tant com per obrir-ne un a Porta?

No, allà es va veure que no hi havia les condicions per fer-ho. Traslladarem i ampliarem el CAS de Nou Barris a un espai més gran.

¿L’apropareu a Porta?

No necessàriament. Està a Via Favència, relativament a prop.

¿Quins deures té ICV fins a final de mandat?

Els mateixos que el Govern. Primer ens cal recuperar o incrementar la capacitat de complicitat amb la ciutadania. Hi ha coses que s’estan fent bé, però no hi ha la suficient complicitat o vincle entre el Govern i la ciutat i això passa per posar molt èmfasi en el discurs i donar valor polític al discurs.

Bio

Va nèixer el 1958 i té dos fills. És la presidenta d’ICV a la ciutat i presideix la comissió de Sostenibilitat i Parcs i Jardins.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento