Acord històric per un nou Estatut

El tripartit i CIU pacten un nou marc estatutari per a Catalunya en una intensa negociació sobre finançament i ensenyament laic.
El president i Artur Mas, després d’arribar a l’acord sobre el finançament.
El president i Artur Mas, després d’arribar a l’acord sobre el finançament.
T.A./EFE
El president i Artur Mas, després d’arribar a l’acord sobre el finançament.
Catalunya tindrà nou Estatut, el tercer de la història, després d’una intensa negociació, ahir, als despatxos del Parlament entre el tripartit (PSC, ERC i ICV) i CiU. La llum verda al nou marc estatutari va arribar a última hora del dia després que se superessin les diferències sobre el finançament, que, finalment, no va ser el principal escull a superar.

La laïcitat de l’escola pública, un punt que ja s’havia aprovat dimecres amb els vots a favor del tripartit i amb l’oposició de CiU i PPC, va erigir-se com la principal moneda de canvi en la negociació final. La federació nacionalista i el tripartit van pactar la laïcitat de l’ensenyament públic, però respectant el dret dels pares a escollir quina educació religiosa i moral volen per als fills (punt ja garantit per la Constitució espanyola).

Abraçades i felicitacions

L’acord va quedar escenificat amb l’abraçada que es van fer el president de la Generalitat, Pasqual Maragall, i el cap de l’oposició, Artur Mas (CiU). Tots dos líders es van fotografiar amb el polze cap amunt, sota un quadre de Tàpies que simbolitza la resistència de Catalunya al franquisme.

Maragall i Mas van fer el senyal de la victòria i van dirigir-se a l’interior de l’hemicicle de la cambra. Allà, van fer encaixades de mans i van intercanviar felicitacions amb els caps de llista  d’ERC, Josep Lluís Carod Rovira, i d’ICV, Joan Saura.

L’acord va arribar després que el president del Parlament, Ernest Benach, suspengués a mitja tarda el Ple perquè els partits acabessin de negociar. Tres hores més tard i amb el desacord del PPC, tripartit i CiU anunciaven l’entesa que, si bé no va ser àmpliament satisfactòria per ningú, sí que permet que Catalunya tingui nou Estatut.

12 hores d’intens debat i negociació

Des de les 10 del matí i fins passada la mitjanit, el Parlament va ser ahir un eixam de diputats. La sessió del debat sobre l’aprovació de l’Estatut es va reprendre ahir, a les 10.11 hores, amb la intervenció de la diputada Dolors Comas (ICV). En aquell moment, es va obrir un intens procés d’estira i arronses parlamentaris entre els diferents partits, que va allargar-se fins a la mitjanit:

10.17 h: La discussió se centra en les competències de justícia a Catalunya. El PP defensa la unitat del poder judicial i ERC considera que «la justícia és l’últim residu centralista». PSC, CiU i ICV defensen l’increment de competències en justícia.

11.31 h: El títol tercer, sobre el poder judicial, s’aprova per 120 vots a favor i 15 en contra del PPC.

11.41 h: Es comença a debatre el sostre competencial.

13.10 h: La votació del títol quart, de les competències, s’ajorna. Se suspèn la sessió del Parlament.

16.10 h: Es reprèn el debat, que ara se centra en les relacions de Catalunya amb l’Estat, altres institucions i la Unió Europea.

17.27 h: Torn de rèpliques.

17.52 h: El president del Parlament interromp el Ple mitja hora.

17.53 h: El grup del PP demana explicacions i Ernest Benach explica que hi ha quatre partits que estan discutint un tema fonamental per a l’aprovació o no de l’Estatut.

17.54 h: Queda suspesa la sessió, finalment, durant almenys mitja hora. Al final, serien més de tres hores, perquè el tripartit i CiU estaven negociant el finançament i la laïcitat de l’ensenyament.

21.37 h: De nou a l’hemicicle, felicitacions per l’acord.

21.41 h: S’aprova el títol cinquè de les relacions de la Generalitat amb l’Estat.

22.00 h: Se suspèn la sessió a petició del PP.

23.25 h: Es reprèn el debat i continuava a l’hora de tancar aquesta edició (00.30).

El PSC, convençut del sí de zapatero

El portaveu del PSC, Miquel Iceta, va afirmar que es tractava d’un «moment històric» i que el finançament aprovat era «de màxims», de manera que serà «difícil» l’acord amb les Corts. Tot i així, va dir: «Segur que trobarem el camí, com en la Constitució de 1978».

Ciu diu que gairebé li va sortir tot bé

Després de la llarga reunió per discutir el model del finançament, el líder de CiU, Artur Mas, va afirmar: «Hem aconseguit gairebé tots els nostres objectius, també en el finançament». Mas, visiblement satisfet, va destacar que ara els impostos es recaptaran des de Catalunya.

Carod afirma que erc ha fet sacrificis

El líder d’ERC, Josep Lluís Carod-Rovira, va assegurar que el seu grup ha fet «sacrificis polítics i personals» per aconseguir l’Estatut, però «a vegades per fer passos endavant importants algú l’ha de fer enrere». Va negar que el finançament fos un concert econòmic.

Saura fa una crida a mantenir la unitat

El conseller de Relacions Institucional i president d’ICV, Joan Saura, va qualificar la jornada com «un dia d’èxit» i va instar a les forces polítiques catalanes a «mantenir la seva unitat» de cara a presentar el nou Estatut davant el Parlament espanyol, on «la situació serà difícil».

Piqué ho troba una farsa col·lectiva

El president del PPC, Josep Piqué, va dir del acord que es tractava d’una «farsa col·lectiva» i d’un «pas enrere descomunal». Piqué està convençut que el nou text «no veurà la llum» perquè molts dels punts són excessivament intervencionistes.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento