Segons ha informat el departament que dirigeix Aitana Mas en un comunicat, aquest protocol té com a objectiu general "facilitar informació d'utilitat als professionals sociosanitaris dels centres per a la prevenció, detecció precoç i tractament dels efectes que puguen tindre les onades de calor en les persones majors, especialment les que es troben en situació de dependència, que són considerades d'alt risc".
Les actuacions del programa es basen, en primer lloc, en la vigilància meteorològica, la previsió de la qual de temperatura i humitat pot realitzar-se "amb bastant precisió" uns dies abans que es produïsca en un territori concret.
En funció d'unes temperatures llindars s'estableixen diferents nivells de risc i les mesures a adoptar: Nivell 0 (verd) d'informació i vigilància, Nivell 1 (groc) d'alerta de risc, i nivell 2 (taronja) i nivell 3 (roig) de mesures d'intervenció.
Els períodes calorosos i les onades de calor poden agreujar problemes de salut ja existents i els seus efectes poden aparéixer en tots els grups d'edat, no obstant açò algunes persones presenten un risc major enfront dels efectes de la calor.
Així, hi ha col·lectius "especialment sensibles" a la calor excessiva, com les persones majors, que són més vulnerables a la deshidratació com a resultat d'una menor sensació de set, menor eficàcia de la seua funció renal i els fàrmacs que incrementen la pèrdua de líquids.
Per eixe motiu, la Conselleria inclou en el pla de mesures una sèrie de recomanacions nutricionals per a combatre la deshidratació en les persones depenents institucionalitzades o usuàries dels centres de majors.
Entre les mesures s'inclouen afavorir la presa regular d'aigua, de set a huit gots diaris, facilitant la seua disponibilitat mitjançant pitxers o dispensadores en llocs de còmode accés; per als residents amb major risc se suggereix l'ocupació de botelles d'aigua etiquetades i individualitzades; incrementar la ingesta d'aliments líquids i disposar de begudes isotòniques; administrar els líquids a temperatura adequada, sense que estiguen excessivament freds, de manera periòdica i repartit al llarg del dia; augmentar el consum de fruites i verdures; evitar menjars massa copiosos i aliments excessivament condimentats o elaborats i evitar situacions que puguen afavorir quadres de deshidratació.
El protocol inclou també recomanacions sobre la supervisió dels tractaments mèdics, així com la conservació i transport dels medicaments.
Comentarios
Hemos bloqueado los comentarios de este contenido. Sólo se mostrarán los mensajes moderados hasta ahora, pero no se podrán redactar nuevos comentarios.
Consulta los casos en los que 20minutos.es restringirá la posibilidad de dejar comentarios