Comunitat Valenciana

Estudien si és eficaç un fàrmac en anestèsia general per a reduir la disfunció cognitiva després de cirurgia cardíaca

Investigadors de la CEU UCH, l'Hospital Universitari de la Ribera, el CIPF i el IATA-CSIC han realitzat una investigació, publicada en la revista científica 'Frontiers in Cellular Neuroscience', sobre l'eficàcia d'un fàrmac usat en anestèsia general per a reduir la disfunció cognitiva després d'una cirurgia cardíaca.
Els professors de la CEU UCH Vicente Rodilla, Vicente Muedra i Vicente Hernández-Rabaza, coautores de l'estudi sobre l'efecte neuroprotector del sugammadex en cirurgies cardíaques
Els professors de la CEU UCH Vicente Rodilla, Vicente Muedra i Vicente Hernández-Rabaza, coautores de l'estudi sobre l'efecte neuroprotector del sugammadex en cirurgies cardíaques
CEU UCH
Els professors de la CEU UCH Vicente Rodilla, Vicente Muedra i Vicente Hernández-Rabaza, coautores de l'estudi sobre l'efecte neuroprotector del sugammadex en cirurgies cardíaques

Segons ha informat la CEU UCH en un comunicat, una ciclodextrina empleada en la pràctica anestèsica, denominada 'sugammadex', ha mostrat efectes neuroprotectors en el postoperatori de pacients intervinguts de cirurgia cardíaca.

S'estima que, durant el postoperatori d'una cirurgia cardíaca o ortopédica, entre el 10 i el 65 per cent de les persones majors de 60 anys pateixen un declivi de les seues funcions cognitives, d'aprenentatge, memòria o processament de la informació.

Els investigadors que han participat en el treball han detectat el possible efecte neuroprotector del sugammadex, un fàrmac -amb indicació terapèutica aprovada- empleat en la reversió del bloqueig neuromuscular induït pel rocuronio en els procediments realitzats sota anestèsia general.

Els estudis realitzats per aquest grup d'investigació suggereixen que el sugammadex "podria contribuir a millorar la recuperació de les funcions cognitives en el postoperatorio de les cirurgies cardíaques i, amb açò, també la recuperació global del pacient, pel seu efecte neuroprotector".

D'una banda, l'estudi pilot observacional realitzat per l'equip investigador sobre 21 pacients majors de 65 anys ha comparat la recuperació cognitiva durant el postoperatorio en pacients tractats amb sugammadex (SG) després d'una cirurgia cardíaca. Aplicant l'escala validada internacionalment Postoperative Quality Recovery Scale, l'equip investigador ha avaluat tant la recuperació de les funcions cognitives, com la recuperació global després de la cirurgia cardíaca.

Paral·lelament, els investigadors han realitzat una enquesta entre anestesiólogos per a avaluar la seua percepció sobre l'ús de SG i la recuperació postoperatoria més ràpida. I també han dut a terme un estudi en model animal sobre els efectes d'aquest fàrmac en el cervell, en concret, en l'hipocamp, i la seua potencial capacitat neuroprotectora.

Segons destaca l'investigador Vicente Muedra, professor del Departament de Medicina i Cirurgia de la CEU UCH i anestesiólogo de l'Hospital Universitari de la Ribera, "els nostres resultats mostren una relació entre l'ús de sugammadex (SG) i la recuperació postoperatoria de les funcions cognitives dels pacients en els 30 dies posteriors a una substitució valvular aòrtica mitjançant bypass cardiopulmonar".

En aquesta línia, detalla que algunes investigacions prèvies "ja havien associat aquest fàrmac amb una recuperació més ràpida de la consciència després de l'anestèsia general, però no hi havia encara estudis específics sobre la relació entre SG i la recuperació de les funcions cognitives en el període postoperatori d'un mes, possiblement perquè es tracta d'un fàrmac anestèsic relativament nou".

Els efectes del SG en la reducció del dèficit de memòria en el postoperatorio, així com la millora en l'estat d'alerta immediat després de la cirurgia, han sigut també avaluats positivament per més del 80% dels anestesiólogos consultats en l'estudi.

EFECTE NEUROPROTECTOR EN L'HIPOCAMP

El també coautor de l'estudi i professor del Departament de Ciències Biomèdiques de la CEU UCH, Vicente Hernández Rabaza, destaca que els efectes positius reportats en els pacients i comentats pels anestesiólogos es van complementar amb els resultats de l'estudi desenvolupat en un model animal.

"En aquesta part de l'estudi hem detectat que l'administració de sugammadex induïx l'expressió de marcadors antiinflamatorios i redueix l'activació de la micròglia de l'hipocamp en els ratolins estudiats, una regió cerebral relacionada amb l'aprenentatge i la memòria. De fet, els estudis de comportament van mostrar que el SG recupera la capacitat cognitiva postoperatòria dels rosegadors", assenyala.

L'estudi experimental s'ha realitzat seguint el protocol validat pel comité d'experimentació i benestar animal del CIPF, d'acord amb les directrius de la directiva comunitària sobre cura i maneig d'animals d'experimentació.

Els autors destaquen que la importància de l'estudi radica en que, per primera vegada, s'aporten evidències sobre els efectes neuroprotectors d'aquest fàrmac de la família de les ciclodextrinas en el postoperatorio de les cirurgies cardíaques, així com el seu potencial paper antiinflamatori en l'hipocamp.

UN EQUIP VALENCIÀ

L'equip investigador que ha realitzat l'estudi ha estat integrat pels professors de la Universitat CEU Cardenal Herrera (CEU UCH) Vicente Muedra, del Departament de Medicina i Cirurgia de la CEU UCH i anestesiólogo de l'Hospital Universitari de la Ribera, a Alzira; Vicente Hernández Rabaza, professor adjunt del Departament de Ciències Biomèdiques de la CEU UCH; Vicente Rodilla, catedràtic del Departament de Farmàcia de la CEU UCH; Marta Llansola, del Laboratori de Neurobiología del Centre d'Investigació Príncep Felipe (CIPF) de València; Ana Agustí, del IATA-CSIC de València; Clara Pla, anestesióloga de l'Hospital Universitari de la Ribera; i Antolín Cantó, ajudant d'investigació del Departament de Ciències Biomèdiques de la CEU UCH.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento