Comunitat Valenciana

Tornen els punts de salut sexual als festivals de música

Amb l'arribada de l'estiu i dels esdeveniments massius, la Coordinadora d'Associacions de VIH i sida de la Comunitat Valenciana (CALCSICOVA) dirigeix les seues campanyes als més joves, impulsant els punts de salut sexual i de trobada positiva en els festivals de música, una activitat que des de l'inici de la pandèmia no s'havia reactivat amb normalitat i que ofereix "grans resultats".
Punt de salut sexual en un festival
Punt de salut sexual en un festival
CALCSICOVA
Punt de salut sexual en un festival

Es podran trobar els punts informatius en festivals com Big Sound, Concerts de Vivers, Homenatge a la Ruta, FIB, Diversity, Iboga Summer, LOW, Arenal Sound, Medusa Sunbeach o Rototom Sunsplash.

Es tracta de campanyes de sensibilització on es realitzen accions orientades a abordar l'atenció preventiva al VIH i altres infeccions de transmissió sexual (ITS), els seus mecanismes de transmissió i les proves de detecció.

Segons dades de la Conselleria de Sanitat arreplegats per la coordinadora, un total de 354 persones van rebre un diagnòstic de VIH en 2020 a la Comunitat Valenciana. En homes, la franja d'edat que va concentrar més casos va ser la de 20 a 44 anys, similar a la majoritària en dones (25-49 anys).

Prèviament, l'última enquesta realitzada per CALCSICOVA en els festivals de 2019 va revelar que el 48% dels jóvens no utilitzava preservatiu o solament ho feia en ocasions esporàdiques, mentre el 63% mai s'havia realitzat la prova del VIH.

Però l'entitat recorda que quasi un 40% de les persones amb VIH que prenen tractament i que tenen càrrega viral indetectable transmeten el virus. També prevé contra els "falsos mites", doncs més del 13% dels enquestats va afirmar creure que el VIH es transmet amb una besada i el 37% no diferenciar el VIH de la sida.

Per tot açò, l'acció del voluntariat en festivals consisteix a oferir informació, formació i sensibilització sobre la promoció de la salut sexual i la prevenció de VIH i altres ITS mitjançant la prova ràpida i un diagnòstic precoç.

Els punts de salut sexual i de trobada positiva s'enfoquen en la reducció de l'estigma associat al VIH, que causa la discriminació social i laboral cap a les persones seropositives, entre altres problemes de salut pública com l'epidèmia oculta; és a dir, les persones que tenen VIH i no ho saben per no acudir a fer-se les proves.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento