Comunitat Valenciana

Plataforma per la Llengua denuncia l'"expulsió" d'una família d'un bar de Gandia per demanar en valencià

La Plataforma per la Llengua denuncia que un bar de Gandia (València) "va expulsar una família que demanava ser atesa en valencià i a la qual personal del local va arribar a dir: "No sabeu parlar castellà? A Espanya sobra gent!".

Segons assegura aquest col·lectiu en un comunicat, els fets es van produir el 31 de març en un bar de Marenys de Rafalcaid, a Gandia, quan un dels membres de la família va demanar en valencià un "terç de cervesa" i la cambrera "li va exigir que s'expressara en castellà".

Davant aquesta exigència, la família "va optar per defendre el seu dret d'expressar-se en la seua llengua i va demanar que els atenguera algú que els entenguera". Aleshores, segons la plataforma, es va presentar en la taula el propietari del local, que, després de qüestionar-los que no canviaren al castellà els va preguntar "En quina llengua parlen fora de València?" i els va acabar expulsant del restaurant.

L'endemà, dos membres de la família van tornar a l'establiment per a interposar una reclamació i la mateixa cambrera els va dir: "Sou uns mal educats. No sabeu parlar castellà? A Espanya sobra gent!". Els clients ho van transcriure literalment a la fulla de reclamacions i, quan van arribar el propietari i una altra cambrera i ho van llegir, els van dir que aquestes frases eren falses i els van insultar: "Sou uns troglodites!".

Per a denunciar aquest nou cas de discriminació lingüística, uns vint voluntaris de Plataforma per la Llengua es van concentrar davant el restaurant i l'entitat estudia les vies per a denunciar el comportament davant les institucions competents.

L'entitat considera que l'establiment "ha incomplit el Decret Legislatiu 1/2019, d'aprovació del text refós a la Llei de l'Estatut de les persones consumidores, perquè ha vulnerat el dret dels consumidors a utilitzar qualsevol de les llengües oficials de la Comunitat Valenciana".

Segons Plataforma per la Llengua, el restaurant tampoc hauria fet cas a la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià, que explicita el dret d'expressar-se en valencià en una activitat mercantil i que en l'article 4 afirma que "en cap cas ningú podrà ser discriminat pel fet d'usar qualsevol de les dos llengües oficials". Així mateix, en l'article 17, la llei determina que "tots els ciutadans tenen el dret a expressar-se en valencià en qualsevol reunió" i a desplegar en valencià les seues activitats mercantils i recreatives, entre uns altres.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento