Comunitat Valenciana

La producció de la clòtxina valenciana augmentarà un 5% aquesta temporada fins a superar les 1.200 tones

La producció de clòtxina valenciana augmentara un 5% durant aquesta temporada fins a superar les 1.200 tones València, segons l'estimació de l'Agrupació de clotxiners del Port de València i Sagunt.
CLÒTXINA VALENCIANA
CLÒTXINA VALENCIANA
AGRUPACIÓN DE CLOCHINEROS
CLÒTXINA VALENCIANA

A partir del pròxim dimarts, 12 d'abril, les clòtxines de València ja estaran en els mercats, pescateries i grans superfícies a la disposició dels consumidors.

La situació de l'hoteleria de la Comunitat Valenciana suposarà un impuls en l'arrancada de la temporada, un canal de distribució habitual per a aquest bivalve valencià de qualitat.

La clòtxina és un cultiu, alguna cosa així com plantar llavors, cuidar del creixement dels mol·luscs i després procedir a la seua recol·lecció en els últims dies d'abril, sempre atents al calendari lunar, en concret entre la lluna plena d'abril i la minva d'agost.

L'origen d'aquesta activitat en terres valencianes es remunta al segle XIX, quan en el port de València s'instal·len les bats clochineras, autèntics barques amarrats al fons i amb una coberta modificada per a les tasques de la clòtxina.

Respecte de les propietats nutricionals de la clòtxina de València, cal dir que és rica en vitamines, calci, ferro, potassi, fòsfor, magnesi i Omega 3.

DIFERÈNCIES ENTRE CLÒTXINES

Des de l'associació recalquen, en un comunicat, que la "singularitat" d'aquest bivalve valencià pel que fa al d'altres parts del Mediterrani o al seu "primer germà" la clòtxina, resideix en la salinitat de les aigües on creix i a la seua estacionalitat, ja que a València arriba ara a la fi d'abril el temps de la seua saó.

Cal tindre en compte també, apunten, per a la seua diferenciació, l'estudi que va realitzar el Departament de Tecnologia dels Aliments de la Universitat Politècnica de València, situant el mol·lusc valencià per damunt de la clòtxina del Delta de l'Ebre i de Galícia en aroma, sabor i jugosidad.

Així, la clóchina també es diferencia de la clòtxina per la seua menor grandària, una tonalitat més suau i per un sabor més intens.

A l'hora de la compra, s'ha d'observar el distintiu exclusiu de la seua marca de qualitat de la Comunitat Valenciana, ja que en ocasions arriben als mercats clòtxines d'altres procedències que es disfressen amb etiquetes molt cridaneres amb 'senyeres' valencianes i logotips "que porten a l'engany del consumidor", advertixen.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento