Comunitat Valenciana

Aprovat el projecte de Llei de Canvi Climàtic i Transició Ecològica, que preveu reduir un 40% les emissions en 2030

El Ple del Consell ha aprovat el projecte de Llei de Canvi Climàtic i Transició Ecològica de la Comunitat Valenciana, que "traça un full de ruta per a reduir les emissions i fixar els instruments necessaris per a assegurar una transició justa" i marca uns objectius de reducció d'emissions del 40% en 2030 i aconseguir la neutralitat en 2050.
Archivo - Energies renovables.
Archivo - Energies renovables.
GENERALITAT VALENCIANA
Archivo - Energies renovables.

La norma, alineada amb els objectius europeus, persegueix "revertir l'impacte dels efectes de l'emergència climàtica -especialment virulenta en el nostre territori, epicentre del canvi climàtic-" a través de diversos eixos d'acció per a reduir la vulnerabilitat del territori i la població i "garantir una transició ordenada de l'economia actual cap a una economia baixa en carboni, competitiva, innovadora, eficient en l'ús de recursos i resiliente al clima".

En matèria de consum energètic l'ambició és, almenys, una reducció del 35,4% en 2030, mentre que en transició energètica l'horitzó se situa en un 42% d'energia d'origen renovable, també en 2030.

El nou projecte legislatiu defineix quatre eixos prioritaris d'acció per a adaptar l'estratègia d'adaptació i mitigació del canvi climàtic: Energia, Urbanisme i Territori, Mobilitat i Fiscalitat verda.

Una de les iniciatives de transició justa del projecte legislatiu és el del fons verd finalista que destina l'import dels gravàmens a mesures d'acompanyament i impuls contra el calfament global. Així, "la justícia social" travessarà totes les accions sumant també l'Estratègia Valenciana de Transició Justa, els convenis de Transició Justa i el Pla d'Acció contra la Pobresa Energètica. Tres mesures específiques inclusives i integradores.

ENERGIA

Pel que fa a l'eix de l'Energia, eficiència, estalvi i expansió de renovables són les tres estratègies per a aconseguir els percentatges d'origen renovable de l'energia des de la planificació i la democratització de l'energia neta. Comptarà amb l'impuls del Pla director d'Energies Renovables de la Conselleria.

Per a complir amb els propòsits vinculants, la Conselleria es dota d'un Pla Valencià Integrat d'Energia i Canvi Climàtic, ja en licitació, un instrument, integrat i transversal, d'ordenació i planificació dels objectius sectorials i de les accions específiques que es desenvoluparan per a donar resposta a les finalitats d'aquesta llei.

En referència a les actuacions de Territori, el projecte de llei al·ludeix a l'establiment de zones de desenvolupament prioritari, en col·laboració amb els ajuntaments, o al dret de superfície, dos mecanismes dedicats a simplificar la implantació de projectes promoguts per cooperatives, comunitats energètiques locals o fins i tot corporacions locals.

Dins de les principals mesures en Mobilitat, destaca la xarxa pública de punts de recàrrega juntament amb fórmules de transport sostenible i peatonalització, mentre que la fiscalitat verda articula un fons amb caràcter finalista per a assumir les inversions en Transició Ecològica, a més de comptar amb una partida dels pressupostos autonòmics i del finançament que reconega tant el Govern estatal com el Pacte Verd Europeu.

Unes altres de les novetats té a veure amb el paper d'una societat formada i informada. És per açò que s'inclou l'educació ambiental en el currículum escolar.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento