Comunitat Valenciana

Fisabio coordina un projecte internacional per a investigar sobre millores en l'assistència sanitària

La Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio) coordina el projecte Acció COST, una iniciativa emmarcada en el consorci ERNST (European Researchers' Network Working on Second Victims) que el seu objectiu és l'estudi i la millora de les condicions de treball del personal sanitari davant situacions altament estressants com a condició necessària per a la seguretat dels pacients.
Archivo - Arxiu - FISABIO COORDINA UN PROJECTE INTERNACIONAL PER A INVESTIGAR EN MILLORES EN ASSISTÈNCIA SANITÀRIA
Archivo - Arxiu - FISABIO COORDINA UN PROJECTE INTERNACIONAL PER A INVESTIGAR EN MILLORES EN ASSISTÈNCIA SANITÀRIA
FISABIO
Archivo - Arxiu - FISABIO COORDINA UN PROJECTE INTERNACIONAL PER A INVESTIGAR EN MILLORES EN ASSISTÈNCIA SANITÀRIA

Aquest projecte està liderat pel grup d'investigació Atenea de la Fundació Fisabio i del servei d'Atenció Primària del Departament de Salut Alacant - Sant Joan d'Alacant i analitzarà les causes i conseqüències d'esdeveniments especialment estressants per al personal sanitari i així obrir un debat per a trencar el tabú entorn dels errors clínics.

José Joaquín Mira, investigador de Fisabio i director de l'Acció COST, explica que "el propòsit d'aquesta xarxa internacional d'investigadors i investigadores és aconseguir canvis tècnics, legals i socials per a instaurar una cultura de la seguretat; quan els/as professionals se senten recolzats en les seues tasques, la qualitat de l'assistència sanitària augmenta".

La iniciativa naix del concepte de segones víctimes, és a dir, professionals que es veuen involucrats en un esdeveniment advers inesperat o errors en els sistemes que afecten a un pacient per diversos factors.

Per açò, amb l'Acció COST es pretén comprendre amb més profunditat aquests factors, implementar una cultura de seguretat del pacient que afavorisca compartir experiències i identificar programes de suport al treball en situacions altament estresantes.

A més, s'han analitzat les condicions organizacionales i del marc legal que limiten la implicació dels professionals en la seguretat dels pacients.

La col·laboració transnacional ERNST reuneix equips d'investigació de 29 països europeus, a més d'experts/as dels Estats Units, el Japó, Ucraïna, Turquia i Azerbaijan i Amèrica Llatina.

Al voltant de 100 professionals d'universitats i institucions de salut i investigació estudien de manera multidisciplinària factors organizacionales, personals i normatius que afecten als professionals i que incideixen en la seguretat dels pacients.

Acció COST contribuirà a una atenció sanitària de major qualitat per als pacients. Fins al moment s'han celebrat dos fòrums internacionals i tres webinars amb participació de ponents de 24 països i més de 2.428 participants, detalla l'organisme depenent de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

MILLORS PRÀCTIQUES

El projecte crearà un espai a Europa en el qual compartir coneixements científics, perspectives, legislació, regles i millors pràctiques relacionades amb esdeveniments produïts en institucions d'atenció mèdica.

En aquest sentit, professionals de 35 països han compartit els enfocaments de treball i s'han identificat les mesures que s'han engegat per a donar suport als sanitaris en les onades més crítiques per la pandèmia de la Covid-19.

Aquest estudi a més de descriure què s'ha fet i amb quin abast, subratlla algunes de les lliçons apreses per a estar millor preparats en futures crisis sanitàries.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento