Comunitat Valenciana

Un alt càrrec d'Igualtat assegura que van conéixer la investigació judicial a l'ex-marit d'Oltra a l'agost de 2017

L'actual directora territorial de la Conselleria d'Igualtat, Carmen Fenollosa, ha presentat un nou escrit al jutjat que investiga el presumpte encobriment dels abusos sexuals que va patir en un centre una menor tutelada a les mans d'un educador, l'ex-marit de la vicepresidenta del Consell i titular de la conselleria, Mónica Oltra, entre els anys 2016 i 2017, per a aclarir les dates en les quals es va notificar al departament públic les actuacions judicials contra el ja condemnat.
Archivo - Arxiu - Ciutat de la Justícia de València
Archivo - Arxiu - Ciutat de la Justícia de València
Rober Solsona - Europa Press
Archivo - Arxiu - Ciutat de la Justícia de València

Així es desprèn de l'escrit, consultat per Europa Press, enviat al Jutjat d'Instrucció número 15 de València, òrgan que investiga la denúncia de la víctima del centre de menors Niño Jesús, que ara és major d'edat, contra conselleria. Ara com ara hi ha 13 persones investigades, la majoria funcionàries d'Igualtat.

Fenollosa va prestar declaració com investigada el 3 de març de 2022 i, davant el "bloqueig mental" que va patir durant el seu testimoniatge "per la situació de fort nerviosisme que va patir en seu judicial", ha presentat un nou escrit en el jutjat.

La investigada, que en el moment en què es produeixen els fets era funcionària i directora de la Direcció territorial de Castelló, ha defès que l'expedient informatiu que va obrir Conselleria sobre la investigació a l'ex-marit d'Oltra -sobre el qual la Generalitat manté que no va coincidir amb la menor després de denunciar-se els abusos- es va tramitar "correctament".

Fenollosa va aportar en la seua declaració primera davant el jutge aquest expedient informatiu -malgrat que no s'havia sol·licitat- i ha volgut ara fer unes precisions sobre el procés de comunicació entre el jutjat i la conselleria respecte a l'acte judicial de 28 de juliol de 2017, en el qual s'informa de l'orde d'allunyament de l'educador sobre la menor. És a dir, quan s'informa de que hi ha una investigació judicial oberta.

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat, Mónica Oltra, ha mantingut en les seues intervencions públiques que el seu departament no va rebre cap comunicació judicial fins al 8 d'agost. No obstant açò, enfront d'açò, de la primera declaració de Fenollosa i de la documentació que es va aportar, el jutjat va entendre que el departament públic sí coneixia la investigació des del 28 de juliol i, malgrat açò, va encarregar elaborar a nivell intern un expedient informatiu de l'assumpte.

Sobre aquests extrems i la notificació del fax de l'acte de 28 de juliol, la directora afirma que el mateix no va ser entregat a la Conselleria: "S'evidencia que el motiu de que no es rebera per part de la Direcció territorial va ser que el número de fax al que es va remetre era un número equivocat", adverteix. I ha afirmat que va presentar aquest document en el jutjat en el moment de la seua declaració perquè el seu advocat el va obtindre de les pròpies actuacions de la instrucció. No perquè constava en Conselleria.

Sobre la notificació de l'acte en si, la investigada ha manifestat que tampoc es va rebre el 28 de juliol. "S'ha de reparar en el fet, del qual no es va donar compte la nostra representada en sala quan va ser interrogada, probablement pel nerviosisme del moment i per la seguretat amb la qual el jutge instructor efectuava les seues afirmacions, del fet clarament observable que cap dels registres d'entrada, ni dels sis números referenciats, ni tampoc dels segells estampats correspon a la Generalitat Valenciana, ni molt menys a la Direcció territorial de València de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives", s'exposa en l'escrit.

I agrega: "S'aprecia que cap dels dos encunys estampats correspon a la Direcció territorial. Llevat d'error o omissió d'aquesta part en la lectura dels segells, s'observa que el primer segell pareix que es correspon amb el del registre de la unitat d'enllaç judicial; i el segon segell amb el registre de la unitat de districte número 5 de la Policia Local de València".

Per tant, la investigada ha conclòs afirmant que no és cert que s'haguera notificat l'acte judicial el 28 de juliol a la Conselleria, per la qual cosa ningú del seu departament va tindre coneixement de la seua existència eixe dia. Ha agregat que es van assabentar dels fets el 8 d'agost, tal com es desprèn d'una notificació amb el justificant de recepció i registre d'entrada de la Conselleria.

ACTUACIONS SEGONS "EL LLEIAL SABER"

D'altra banda, la investigada ha insistit que totes les actuacions administratives efectuades es van realitzar "segons el lleial saber i entendre dels tècnics", segons la seua experiència, i segons els seus codis deontològics, i alguns d'ells a més amb la garantia de ser funcionaris garants de l'adequat exercici del servici públic.

Ha recordat, a més, que "tots" els investigats han declarat que no van rebre ni instruccions ni interferències dels seus superiors; i ha subratllat que "tot" el treball realitzat es va efectuar "sense cap tipus d'ocultació i amb trasllat d'informació i la seua posada a la disposició del ministeri fiscal, i ara al jutjat". "I evidentment sense prejutjar, predeterminar ni obstaculitzar cap tipus d'actuació judicial, i seguint la via habitual de tractament d'aquests casos", ha postil·lat.

LA CAUSA

La causa es va originar arran d'una denúncia de la menor que va patir els abusos a les mans de l'educador i, inicialment, es va obrir una investigació judicial contra sis funcionaris, la directora i una psicòloga del centre d'acolliment de menors on van ocórrer els fets pels quals l'educador va ser condemnat a cinc anys de presó per l'Audiència de València, ratificada pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV).

El jutge, després d'escoltar la declaracions d'aquests sis investigats, va decidir imputar altres cinc persones més: una directora general, una sotsdirectora general, un secretari territorial, una cap de servici i una tècnic. Un total de 13 investigats.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento