Comunitat Valenciana

El xef José Andrés presenta una investigació que confirma científicament els ingredients de la paella

La Universitat Catòlica de València (UCV) presenta aquest dijous 17, en un acte que comptarà amb el mundialment conegut xef José Andrés, l'estudi d'un grup d'investigadors, encapçalats per l'antropòleg Pablo Vidal, que confirma científicament els deu ingredients essencials de l'autèntica paella valenciana: arròs, aigua, oli d'oliva, sal, safrà (o colorant), tomaca, fesol verd pla, garrofó, pollastre i conill.
Membres de la UCV al costat del xef José Andrés
Membres de la UCV al costat del xef José Andrés
UCV
Membres de la UCV al costat del xef José Andrés

En la presentació, a les 18 hores en la seu de la UCV Santa Úrsula (Guillem de Castro, 94), participa Rafael Vidal, xef del restaurant Levante de Benissanó (València) i promotor de la idea.

Els resultats apareixen en l'article 'A nightmare glocal discussion. What are the ingredients of Paella Valenciana?', publicat per Vidal i els professors Pilar Medrano i Enrique Sáez en la revista científica més prestigiosa sobre alimentació a nivell mundial, la 'International Journal of Gastronomy and Food Science'.

Aquest estudi és fruit d'una exhaustiva investigació duta a terme en els 266 pobles i ciutats de la província de València amb prop de 400 cuiners no professionals, residents en cadascuna d'eixes localitats i majors de 50 anys.

Al costat dels deu ingredients essencials -utilitzats per més del 90% dels entrevistats, excepte el conill, amb un 88,9%- s'han identificat altres 38 habituals i 50 que s'utilitzen ocasionalment. Allunyats dels percentatges d'ús dels deu essencials, però amb una utilització molt significativa, destaquen el pebre roig (62,5%), el romer (52,2%) i la carxofa (46,3%), aquesta última amb el caràcter estacional d'una verdura d'hivern.

Per als investigadors, els resultats de l'estudi permeten excloure "per fi" aquells ingredients que mai s'utilitzen i haurien de ser evitats en una recepta de verdadera paella valenciana.

"No es tracta de frenar la marea i detindre l'evolució de la paella, sinó de reivindicar unes regles del joc en parlar de paella valenciana. Si utilitzem aquest nom, hem de cenyir-nos a eixos deu ingredients bàsics, incloent, per descomptat, uns altres de la llista de freqüents o ocasionals, però evitant tot el que quede fóra d'aquesta àmplia llista", exposen els autors de l'anàlisi.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento