Comunitat Valenciana

La Generalitat llança una guia de perspectiva de gènere per al disseny i compra d'habitatge públic

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, ha clausurat la jornada de presentació del llibre 'Projectar els espais de la vida quotidiana. Criteris de gènere per al disseny i contractació pública d'habitatge'.
Presentació de la guia 'Projectar els espais de la vida quotidiana. Criteris de gènere per al disseny i contractació pública d'habitatge'
Presentació de la guia 'Projectar els espais de la vida quotidiana. Criteris de gènere per al disseny i contractació pública d'habitatge'
GVA
Presentació de la guia 'Projectar els espais de la vida quotidiana. Criteris de gènere per al disseny i contractació pública d'habitatge'

Es tracta d'una ferramenta que servirà per a "facilitar la incorporació de la perspectiva de gènere en l'arquitectura i en la construcció dels espais domèstics", ha explicat.

La publicació, impulsada per la Conselleria d'Habitatge a través de la Direcció general d'Innovació Ecològica en la Construcció, pretén fomentar una "arquitectura feminista" que construïsca espais "amables" amb els treballs de cures en els quals es fomente la corresponsabilitat en la conciliació familiar, segons ha precisat l'administració autonòmica en un comunicat.

El vicepresident ha explicat que les llars actuals alberguen una gran diversitat d'activitats i gran part del treball de cures, que continuen recaent majoritàriament sobre les dones.

Davant açò, "sorgeix l'urbanisme feminista, una disciplina que ens permet qüestionar la neutralitat de l'entorn construït i estudiar com, en funció de la forma en la qual s'estructuren les nostres llars, es pot perpetuar desigualtats o potenciar la conciliació familiar i la corresponsabilitat en les tasques de cures", ha assenyalat.

Des de fa dècades, els estudis de gèneres aplicats als camps del disseny i planificació han reivindicat la necessitat d'atendre als entorns domèstics i donar resposta a eixes desigualtats. Per aquest motiu des de la Comunitat apuesren "per una integració sòlida i transversal del gènere en les polítiques públiques relacionades amb el nostre hàbitat", ha declarat llueca.

Amb eixe objectiu naix aquesta guia que "incorpora una mirada interseccional a la pràctica professional de l'arquitectura, ja siga des del sector privat o des de l'administració" amb la finalitat de "crear una iniciativa orientada a donar suport a les cures i la vida quotidiana de les persones", ha conclòs el vicepresident.

RECOMANACIONS

Entre les recomanacions que arreplega la guia es troben, entre unes altres, dotar de major superfície o volum als espais associats a les cures, facilitar la versatilitat dels habitatges o replantejar les relacions espacials i jeràrquiques entre les diferents peces de la vivenda per a facilitar les cures i la corresponsabilitat.

La guia s'estructura en diversos apartats: objectius i abast; explicació sobre per què és rellevant el gènere en l'arquitectura residencial; recomanacions de disseny tant en edifici com en vivenda; exemples de bones pràctiques; i marc regulatori de referència a la Comunitat Valenciana.

PARTICIPANTS

La secretària autonòmica d'Arquitectura Bioclimàtica i Sostenibilitat Energètica, Laura, Soto, ha sigut l'encarregada d'obrir la jornada de presentació.

A continuació, la directora general d'Innovació Ecològica en la Construcció i coordinadora de la guia, Nuria Matarredona, ha parlat sobre la transversalización de la perspectiva de gènere en les polítiques d'innovació i vivenda.

Allí ha indicat que "és fonamental convertir el coneixement acadèmic en millors polítiques públiques. La incorporació de la perspectiva de gènere es va experimentar en els projectes pilot i els resultats evidencien que dignificar els espais de cures i sosteniment de la vida repercuteix positivament en la qualitat de vida de tots els usuaris".

Seguidament, les autores de la guia, la presidenta del Grup Assessor sobre assumptes de Gènere, ONU Hàbitat i directora de la Càtedra Unesco de Gènere de la Universitat Politècnica de Madrid, Inés Sánchez de Madariaga, i la professora d'Urbanisme de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de la Universitat Politècnica de València, Inés Novella, han explicat els principals punts de la publicació.

A més, ha intervingut el director general d'Agenda Urbana i Arquitectura del Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, Iñaki Carnicero, i el vicepresident Héctor Illueca ha tancat l'acte.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento