Comunitat Valenciana

El 80% dels agressors sexuals són coneguts per les seues víctimes i no presenten antecedents penals, segons un estudi

El 80% dels casos d'agressió sexual a Espanya corresponen a atacants coneguts per les seues víctimes que no presenten antecedents penals, segons revela un treball del grup per a l'estudi de les Violència Sexuals (Sexviol) -format per investigadores de quatre universitats públiques espanyoles, entre elles la Universitat de València (UV)- amb dades entre 2016 i 2018.
Archivo - Arxiu- Una dona sosté una pancarta en una concentració contra la violència masclista (imatge d'arxiu)
Archivo - Arxiu- Una dona sosté una pancarta en una concentració contra la violència masclista (imatge d'arxiu)
Fernando Sánchez - Europa Press
Archivo - Arxiu- Una dona sosté una pancarta en una concentració contra la violència masclista (imatge d'arxiu)

"La investigació ha analitzat 178 sentències de l'Audiència Provincial de Madrid, entre els anys 2016 i 2018 que revelen que en el 80% dels casos existeix algun vincle personal entre víctima i victimario, i que es tracta de parelles o ex-parelles en el 17,4% dels casos", destaquen les investigadores Esmeralda Ballesteros Doncel, sociòloga de la Universitat Complutense de Madrid i Empar Aguado, professora del Departament de Sociologia de la UV, les dos integrants del grup Sexviol.

Sota el títol 'Violència Sexual a Espanya', l'informe fa una anàlisi de fonts estadístiques i jurídiques i els resultats preliminars de les quals es deriven de la I Jornada Científica sobre Investigació i Intervenció sobre violència sexual a Espanya, de desembre de 2021.

Aquestes agressions es produeixen en domicilis en el 60,1% dels casos i no solen implicar l'ús d'armes (13,5%) o l'ocupació de violència física extrema (menys del 10%). "Pot reivindicar-se que la violència sexual és violència de gènere mentre que el 95,5% de les víctimes de les agressions sexuals eren dones, mentre que el 99,4% dels victimarios, homes", afirma Empar Aguado.

Així mateix, adverteixen que no pot associar-se tal violència a perfils asocials o patològics: un 70,2% dels victimarios no comptaven amb antecedents penals de cap classe i només un 1,7% dels processats tenien registrada alguna agressió sexual en el passat.

A més, les autores d'aquest treball, en què també participen la Universitat Complutense de Madrid, la Universitat Carlos III de Madrid i la Universitat de Jaén, aposten per invertir en polítiques públiques que potencien servicis d'acompanyament, assessoria jurídica i atenció especialitzada a les víctimes de l'agressió.

EDUCAR A LA CIUTADANIA EN PREVENCIÓ

Empar Aguado i Tania García, en el seu article publicat en la plataforma de divulgació científica The Conversation, consideren essencial educar a la ciutadania en prevenció de la violència de gènere, ja que "ningú està lliure de patir violència sexual i ningú és prescindible en el treball per a la seua eradicació".

El grup Sexviol va sorgir arran del cas Sant Fermín en 2016 amb la finalitat d'abordar mitjançant una perspectiva científica la realitat de les violències sexuals a Espanya. En 2017, va iniciar una investigació centrada a conéixer estadísticament el nombre d'agressions sexuals i va analitzar els seus trets característics a partir de sentències judicials.

Organitzat pel grup Sexviol, aquest dimecres 16 de febrer arranca el Cicle de sis seminaris 2022 'Valoració Integral dels Danys Causats a persones que han patit Agressió Sexual: Impactes en la Salut i en Autonomia Social' a la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la Universitat Complutense de Madrid. El primer és 'Agressions sexuals. Una mirada panoràmica des de les investigacions sobre sentències judicials'.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento