8.000 ancians viuen en un pis ruïnós i 16.000 no tenen lavabo a casa

Ciutat Vella i l’Eixample concentren bona part dels habitatges amb problemes construïts abans del 1940. El 80% no tenen ascensor.
Les condicions dels habitatges on viuen les persones majors de 64 anys, sobretot les que paguen un lloguer, cada cop són més preocupants.

Segons l’estudi de l’arquitecte Jordi Bosch, Envelliment i vivenda, que ha rebut el premi Rogeli Duocastella de la Fundació La Caixa, a Catalunya hi ha 8.000 ancians que viuen en pisos ruïnosos, és a dir, que estan apuntalats o ja han estat declarats en ruïna.

La gran majoria estan als districtes barcelonins de Ciutat Vella i l’Eixample, on el 74,7% i el 43,6%, respectivament, del seu parc de pisos data d’abans del 1940.

Sense lavabo ni aigua

L’estudi destaca, a partir de les dades del cens del 2001, que 16.000 persones grans no tenen lavabo al seu habitatge i que hi ha 6.600 persones majors de 64 anys que no tenen aigua corrent a casa. L’autor de l’estudi detecta que el principal inconvenient amb què es troba la gent gran són els problemes d’accessibilitat als edificis públics i als pisos.

Un 75% dels habitatges no estan adaptats a persones amb mobilitat reduïda i el 80% no tenen ascensor. Jordi Bosch va afirmar ahir, en la presentació de l’informe, que aquest problema «anirà en augment» fins al 2015 per l’envelliment de la població a Barcelona i l’àrea metropolitana, que concentra bona part de la població catalana i els pisos amb problemes d’accessibilitat.

Canvis en el futur

Mentre que problemes com el de l’accessibilitat «empitjoraran» en 10 anys, l’estudi preveu que les persones que ara tenen 50 anys comptaran amb més recursos econòmics per no tenir problemes per triar l’habitatge que vulguin.

Amenaçats pel ‘mobbing’

Unes 130.000 persones grans que paguen a Catalunya un lloguer de renda antiga podrien ser víctimes del mobbing immobiliari que practiquen alguns propietaris que volen que marxin per cobrar un lloguer al preu actual del mercat. Jordi Bosch considera que aquest és un problema «conjuntural que no existirà en el futur», ja que els llogaters aniran morint tot i que podria reaparèixer «en 4 o 5 anys» amb contractes de lloguer actuals.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento