Comunitat Valenciana

Especialistes trauen a la llum arxius i fotografies inèdits sobre el primer franquisme a València

Publicacions de la Universitat de València, amb l'editorial de la Universitat Politècnica, publica la 'Guía de la Valencia del primer franquismo (1939-1948)', un compendi divulgatiu sobre l'urbs durant la postguerra, per a conéixer com la capital del Túria va ser ocupada i transformada per la dictadura.
Jesuïtes i Falange anys 40
Jesuïtes i Falange anys 40
ARCHIVO HUGUET
Jesuïtes i Falange anys 40

Dinou especialistes desbudellen la ciutat i traslladen als difícils temps de la immediata postguerra, entre 1939 i 1948, marcats per la repressió, el fam, la carestia i la moral catòlica imposada per l'Església, explica la UV.

La guia, profusament il·lustrada amb documents, plànols i fotografies inèdites, mostra les freqüents visites que les Joventuts Hitlerianas, jerarques nazis i feixistes italians van realitzar a la ciutat i les seues bones relacions amb les autoritats locals. També aborda, entre altres temes, l'urbanisme i l'arquitectura, la sanitat, la vida quotidiana, l'educació i el món laboral.

Aquesta publicació porta associada una pàgina web que, allotjada en el servidor de la delegació de Memòria Històrica de la Diputació de València, ofereix la possibilitat de descarregar arxius de premsa i altres documents significatius de l'època, així com articles d'investigació i informacions diverses sobre el franquisme.

L'obra, de pròxima publicació i coordinada per Lucila Aragó, José Mª Azkárraga, i Juan Salazar, compta amb la col·laboració de quasi una vintena d'autors, entre historiadors, antropòlegs, economistes, urbanistes, arquitectes i periodistes. Així continua el treball iniciat amb la 'Guia de la València republicana' editada per PUV.

En general, es nodreix de documents i material gràfic provinent de desenes d'arxius públics i privats, així com d'hemeroteques, i compta amb testimonis en primera persona de l'època.¡

Mostrar comentarios

Códigos Descuento