El 40% dels trastorns amb el menjar es gesten a l'estiu

  • L'anorèxia i bulímia es manifesten cada cop més en nenes més joves.
  • Per cada 10 noies afectades n'hi ha tres nois, que van  l'alça.

Entre un 30 i un 40% de les conductes de risc amb el menjar pròpies dels trastorns d´anorèxia i bulímia comencen a manifestar-se a els mesos de juliol, agost i setembre. Les conductes les reprodueixen persones amb factors psicològics que les fan vulnerables a aquestes malalties: un perfeccionisme desmesurat, conductes obsessives, una autoestima mermada o famílies que donen molta importància a l´aparença física.

Aprimar-se ràpidament i de forma saludable és impossible

Aquestes són algunes de les pistes entorn de les patologies alimentàries emeses per l´Institut de Trastorns Alimentaris (ITA) de Barcelona en boca del psicòleg i cap de recerca del centre, Toni Grau.

L´expert recorda que l´estiu és una època que propicia l´inici de les dietes «salvatges», arran de la pressió per tenir el cos més a la vista i els bombardejos mediàtics de models de bellesa perfectes i de productes d´aprimament miracle. Aquest problema és majoritari en elles, però s´està manifestant cada cop més en ells, fins al punt que de cada 10 noies afectades, ja n´hi ha tres nois.

Grau assegura que «aprimar-se ràpidament i de forma saludable és impossible». El primer pas que segueixen els terapeutes davant un pacient és identificar «els motius de la manca d´autoestima i potenciar altres aspectes que no siguin el seu cos». Grau recorda que estan davant de malalties «amb múltiples factors» detonants.

Una de les formes que tenen de controlar les seves vides és enganxar-se a la sensació de control del cos

Si abans la tendència era atendre noies d´entre 16 i 24 anys, ara, els especialistes es troben amb casos de nenes d´11 anys o bé amb inicis tardans, als 40 o 50 anys, quan els problemes s´han «cronificat» i no es poden amagar.

En el cas de les nenes d´al voltant d´11 anys, tenen pèrdues de pes «molt ràpides, de 15 kg en 3 setmanes» i el tractament és difícil. «Aquestes nenes viuen molts canvis per l´edat, i », explica Grau. I afegeix: «És una forma de no voler créixer».

Mostrar comentarios

Códigos Descuento