Comunitat Valenciana

Els treballadors del Sabadell es concentren per a denunciar un "ERO salvatge" de "condicions indignes"

  • L'ERO plantejat per l'entitat bancària contempla 1.730 acomiadaments i 500 oficines en tot el país.
  • A la Comunitat Valenciana suposaria l'eixida de 395 persones i el tancament de 80 oficines.
Protesta dels treballadors del Banc Sabadell a València.
Protesta dels treballadors del Banc Sabadell a València.
EUROPA PRESS TV
Protesta dels treballadors del Banc Sabadell a València.

Treballadors del Banc Sabadell es van concentrar aquest dimecres davant la seua seu a València per a protestar contra l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) plantejat per la direcció de l'entitat, que contempla 1.730 acomiadaments i 500 oficines en tot el país. A la Comunitat Valenciana suposaria l'eixida de 395 persones i el tancament de 80 oficines.

La protesta va coincidir amb la jornada vaga que s'ha dut a terme a la Corunya, Alacant, Almeria, Barcelona, Bilbao, Castelló, Eivissa, Las Palmas, León, Madrid, Màlaga, Múrcia, Oviedo, Palma, Pamplona, Sant Sebastià, València, Valladolid i Zaragoza, i que segons els sindicats ha suposat el tancament del 85% de les oficines.

Durant la protesta a València, els representants sindicals van qualificar l'ERO de "salvatge" i van lamentar les "condicions indignes" oferides per l'empresa. Segons la representant d'UGT, Brillit Gavarda, "cap entitat s'ha atrevit a plantejar un ERO en aquestes condicions indignes".

"No som d'empleats de segona, els treballadors del Sabadell no mereixem menys que altres companys d'entitats que recentment han finalitzat els seus ERO". "No valem menys que altres empleats de banca", va remarcar en declaracions a Europa Press.

Per la seua banda, la representant del sindicat ALTA, el majoritari en la Territorial Est (Comunitat Valenciana, Múrcia i Balears), Marta Arce, va reclamar "diàleg" perquè "primer la voluntarietat".

La protesta d'aquest dimecres, va dir, és "per les 1.730 persones que Banc Sabadell pretén que acaben al carrer però també pels empleats que continuaran prestant els seus serveis perquè açò no només regula l'acomiadament sinó també forçositat i mobilitat geogràfica que suposa una modificació de les condicions de treball substancials", va advertir.

Així, va demanar "condicions dignes i justes" tant per a la plantilla com els clients, als qui també "repercutirà el tancament del 35% de les oficines", va avisar. Per a la portaveu sindical, "si el Banc Sabadell es considera una empresa socialment responsable ha de tindre en compte tots els seus grups d'interés, no només als accionistes, per als qui es preveu un increment del 30% del seu dividend, o no només al CEO que s'ha pujat el sou".

Per a aquest divendres 8 d'octubre hi ha convocada una altra jornada de vaga a Alacant, Almeria, Barcelona, Bilbao, Castelló, Gijón, Eivissa, León, Madrid, Múrcia, Pamplona, Sabadell, Sant Sebastià, Santiago de Compostel·la, Santa Cruz de Tenerife i València, si abans no s'aconsegueix un acord en la reunió del dijous.

Proposta del banc

En la seua última proposta, Banc Sabadell rebaixava en 206 les eixides contemplades en l'ERO plantejat, passant de 1.936 a 1.730 afectats. En concret, 1.450 eixides es produirien en la xarxa d'oficines. D'elles, 1.025 serien llocs administratius i 425, gestors, 35 en les direccions territorials i 245 en serveis centrals.

A més, el banc millorava algunes de les seues propostes, en incloure en els col·lectius que puguen adherir-se a les mesures a tot el personal comercial de l'entitat, al mateix temps que es mostrava favorable a incloure un contingent màxim de 50 persones, si fóra necessari en algun territori, de persones d'entre 50 i 55 anys.

La direcció del Sabadell també millorava la seua proposta de prejubilacions per a aquells treballadors amb, almenys, 15 anys d'antiguitat. El col·lectiu de treballadors majors de 58 anys, i fins als 62 anys, comptaria amb una prejubilació del 57% del salari anual -enfront del 55% proposat anteriorment per l'entitat-, mentre que els empleats que es prejubilen amb entre 56 i 57 anys tindran una prejubilació del 55% del salari -enfront del 50% anterior-, amb un topall de 270.000 euros i descomptant atur i subsidis que es pogueren sol·licitar.

Per als menors de 50 anys i majors de 56 anys amb menys de 15 anys d'antiguitat, ha proposat baixes incentivades de 30 dies de salari, fins a un màxim de 20 mensualitats, al que se sumaria 2.000 euros per trienni complet. Anteriorment, l'entitat contemplava una indemnització de 27 dies per any treballat, fins a un màxim de 18 mensualitats.

Finalment, l'entitat acceptava la mobilitat funcional. En concret, davant l'eixida permesa de gestors especialitzats, podran promocionar gestors bàsics o administratius.

Rebuig dels sindicats

En la reunió celebrada el dimarts passat, no obstant això, la representació legal dels treballadors, incloent els sindicats CCOO i UGT, seguia reclamant a la direcció de Banc Sabadell que aplicara la voluntarietat en l'ERO.

A més, CCOO continuava insistint per a reduir el nombre d'afectats en el procés, mentre que la plataforma sindical en la qual s'inclou UGT assenyalava que la proposta per escrit que Sabadell va fer arribar als sindicats plantejarien "condicions inacceptables" sobre forçositat i mobilitat geogràfica que "suposen una modificació substancial de les condicions de treball, cosa que de partida el banc no havia reconegut, fins i tot negant-ho en intervencions durant les sessions passades i que ara posa damunt de la taula".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento