Comunitat Valenciana

L'estiu de 2021 va ser un 45% més humit de l'habitual en la Comunitat i el menys càlid dels últims 5 anys

  • Ha tingut una gran alternança entre breus pics molt càlids amb altres períodes frescos.
  • L'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) h fet públic el resum climàtic de l'estiu 2021.
El verano de 2021 fue un 45% más húmedo de lo habitual en la Comunitat y el menos cálido de los últimos 5 años
L'estiu de 2021 va ser un 45% més humit de l'habitual en la Comunitat i el menys càlid dels últims 5 anys.
20M EP
El verano de 2021 fue un 45% más húmedo de lo habitual en la Comunitat y el menos cálido de los últimos 5 años

La Comunitat Valenciana ha deixat arrere aquesta setmana un estiu que ha resultat, en general, més càlid i humit de l'habitual, amb una temperatura mitjana de 23,5 graus, 0,5° més que la mitjana normal (23,0°), i amb una precipitació acumulada de 88,6 l/m², un 45% superior a la de la climatologia de referència.

Així ho reflecteix el resum climàtic de l'estiu 2021 de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), recollit per Europa Press, que indica que, malgrat el seu caràcter molt càlid, ha sigut l'estiu menys càlid dels últims 5 anys i ha tingut una gran alternança entre breus pics molt càlids amb altres períodes frescos, circumstància que pot haver donat lloc a la sensació d'un estiu no excessivament càlid a causa de l'absència d'un llarg període de calor persistent.

En concret, només va haver-hi una certa estabilitat en les temperatures altes durant l'onada de calor dels dies 12 al 15 d'agost i fora del trimestre estiuenc, entre els dies 3 i 18 de setembre. Durant l'estiu es va activar dues vegades l'avís roig per temperatures altes. La primera va ser el 12 de juliol i la segona, durant l'onada de calor del 12 al 15 d'agost, que va ser l'episodi càlid més significatiu de l'estiu.

En la mitjana de tota la Comunitat Valenciana, la temperatura mitjana i màxima del dia 15 d'agost és la més alta des d'almenys l'any 1950, i entre els vint valors més alts, tres corresponen a l'onada de calor d'agost de 2021.

Així mateix, l'estiu ha estat marcat també per diversos episodis de precipitacions destacats, com la calamarsada que va afectar a Castelló de la Plana, nord de Vila-real o Almassora el 31 de juliol o les precipitacions torrencials de Benicàssim i Sagunt dels dies 29 i 30 d'agost.

Ja al setembre, fora del trimestre estiuenc, van continuar els ruixats i tempestes que van afectar zones del litoral i prelitoral de Castelló, València i nord d'Alacant. Destaquen les precipitacions torrencials del nord de Vinaròs el dia 1 al matí, les del nord de la província de València el mateix dia 1 a la nit i diversos episodis de torrencialitat a partir del 20 de setembre que han afectat el sud de València i nord d'Alacant.

Any humit i amb superàvit pluviomètric

D'altra banda, el resum climàtic d’Aemet conté també la predicció estacional per a el trimestre vinent i un avanç del comportament pluviomètric de l'any hidrològic 2020-2021, que va començar el passat 1 d'octubre i finalitza en una setmana.

Així, el més destacat de l'any hidrològic, mancant una setmana per a concloure, és el seu caràcter humit en la Comunitat Valenciana, amb una precipitació mitjana que és un 12% superior a la de la mitjana climàtica del període 1981-2010.

Fins al dia 23 de setembre, un 86% del territori presenta superàvit pluviomètric en l'actual any hidrològic. Concretament, la zona de major superàvit es troba a la Ribera Baixa, sobretot a causa de les pluges torrencials dels temporals de novembre de 2020, mentre que hi ha dèficit pluviomètric en els últims 12 mesos en comarques del nord d'Alacant, sobretot a la Marina Alta i Baixa.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento