Comunitat Valenciana

Psicòlegs preveuen un augment de persones amb addiccions després de la pandèmia

  • L'Associació Valenciana de Ex-alcohòlics ve detectant aquesta tendència des de novembre.
  • Un 4,2% de la població de 15 a 64 anys realitza consum de risc d'alcohol i l'1,95% de cànnabis, segons estimacions.
Archivo - Arxiu- Zona de begudes alcohòliques en un supermercat de Madrid.
Zona de begudes alcohòliques en un supermercat de Madrid.
Eduardo Parra - Europa Press
Archivo - Arxiu- Zona de begudes alcohòliques en un supermercat de Madrid.

L'equip de psicòlegs de l'Associació Valenciana de Ex-alcohòlics (AVEX) preveu un augment de persones amb addicció a l'alcohol i a altres substàncies després de l'esclat de la pandèmia i el seu allargament, un fet que ja va detectar a partir de novembre.

Durant la crisi sanitària, les persones que lluiten contra l'addicció a l'alcohol i altres substàncies han hagut de realitzar un "esforç addicional" per l'aïllament social i la por per la pròpia salut, exposa l'organització en un comunicat.

A açò se suma que la incertesa laboral i econòmica han actuat com "disparadors" o factors de risc del consum, molt especialment en malalts no integrats en algun tipus de tractament i rehabilitació, la qual cosa els ha provocat recaigudes.

Segons el recent Informe OEDA 2021 (Enquesta sobre drogues i alcohol a Espanya), publicat aquest mes pel Ministeri de Sanitat, el 8,8% de la població espanyola declara haver consumit alcohol diàriament, la qual cosa representa un augment del 1,4% respecte al 2017. D'aquesta dada dedueix AUS que la pandèmia ha produït "danys col·laterals" en aquest col·lectiu vulnerable i sovint estigmatitzat.

Quant a les estimacions, un 4,2% de la població de 15 a 64 anys realitza consum de risc d'alcohol i l'1,95% de cànnabis. En tots dos casos, les xifres són més altes en homes i en menors de 35 anys.

Durant els últims 15 mesos, malgrat les restriccions, l'entitat ha atès a més de 180 persones amb problemes d'addicció i a 70 dels seus familiars. Alguns ja realitzaven el tractament quan va aparéixer el virus, mentre uns altres van acceptar la seua malaltia com un primer pas per a aconseguir la rehabilitació i començar l'anomenada prevenció terciària: és a dir, reduir al mínim les recaigudes.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento