Comunitat Valenciana

Naix a València el 'Climòmetre', un observatori ciutadà del canvi climàtic

  • Les dades que es recullen serviran de base per a l'establiment de mesures de lluita que frenen aquest fenomen.
  • La iniciativa fou subvencionada l'any passat per la Delegació d'Innovació i Gestió del Coneixement de l'Ajuntament.
Les Naus acull la presentació de Climòmetre
Les Naus acull la presentació de Climòmetre
LAS NAVES
Les Naus acull la presentació de Climòmetre

El centre d'innovació Las Naves ha acollit aquest dijous la presentació de l'observatori ciutadà d'emissions de CO2 de la ciutat de València, el 'Climòmetre', un projecte de MESURA que va ser subvencionat l'any passat per la Delegació d'Innovació i Gestió del Coneixement de l'Ajuntament de València.

'Climòmetre' pretén la creació i posada en marxa d'un observatori ciutadà sobre canvi climàtic del municipi de València que compta amb una plataforma web (climometre.org) on s'emmagatzemaran les dades necessàries per al càlcul d'emissions de GEI (gas efecte hivernacle) dels focus d'emissió, segons ha detallat Las Naves en un comunicat.

Aquest projecte acull la resta d'inventaris i fonts de dades incompletes per a oferir una quantificació integral i completa. A més, també realitza tractaments de les dades per a simular escenaris i altres efectes de determinades actuacions gràcies a la possibilitat d'obtenció de les dades en brut.

El resultat obtingut és una quantificació d'emissions de GEI "rigorosa, precisa i adaptada" a la realitat del municipi com a base per a l'establiment de polítiques i altres mesures de lluita contra el canvi climàtic de manera eficient.

Durant la presentació s'han donat a conéixer les dades d'un inventari de més de 200 indicadors de la ciutat de València. Segons aquests indicadors, els sectors que produeixen més emissions de CO2 són l'energia, el transport, els processos industrials, els residus, l'agricultura i la ramaderia. D'altra banda, el sector forestal és l'únic embornal net d'eixes emissions, dins del parc natural de l'Albufera.

Aquest observatori ve a ocupar "un buit actual" que pot servir a multitud d'organitzacions públiques i privades per a establir els seus plans d'acció i planificació estratègica tenint en compte l'impacte sobre el medi ambient, com les normatives europees i nacionals exigeixen.

"Passar del paper a la pràctica"

El regidor d'Innovació i Gestió del Coneixement de l'Ajuntament de València, Carlos Galiana, ha destacat durant la seua intervenció en la inauguració que "'Climòmetre' és un exemple de l'èxit d'aquestes subvencions d'Innovació de l'Ajuntament que serveixen per a impulsar projectes d'innovació i que aquests passen del paper a la pràctica, sense oblidar-nos de l'important rol dels premis que posen en valor els projectes ja desenvolupats".

"'Climòmetre és un observatori d'emissions de CO2 de la ciutat de València, completament alineat amb la missió València Ciutat Neutra que presentem ahir. La primera de la nostra estratègia d'innovació Missions València 2030", ha assenyalat.

La directora general de Canvi Climàtic de la Generalitat, Celsa Monrós, ha incidit que "si parlem de compensació es tracta d'adaptar els ecosistemes i fer-los més resilients". "Hi ha interés i la gent vol compensar les emissions, però abans que reforestar en altres països, millor fer-ho en els nostres ecosistemes", ha afegit.

En la presentació han participat Carlos Galiana, regidor d'Innovació i Gestió del coneixement de l'Ajuntament de València; Jordi Peris, coordinador general d'Estratègies Urbanes de l'Ajuntament de València; Edgar Lorenzo, investigador del grup d'investigació ICTvsCC de la UPV; Javier Urchueguía, catedràtic de la UPV i director del grup d'investigació ICTvsCC, i José Manuel Felisi, coordinador de MESURA, entre uns altres.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento