CiU fa la seva última proposta d’Estatut, més pròxima al tripartit

El govern català admet que hi ha elements difícils d’encaixar per arribar al pacte. L’Executiu espanyol diu que no s’ajusta a la llei.
CiU va presentar ahir la seva última proposta de finançament en el darrer intent d’arribar a un acord per l’Estatut. El text dels nacionalistes s’inspira en alguns aspectes de l’Estatut actual i s’apropa a la idea que ja defensa el Govern de Maragall en quant a què la Generalitat ha de recaptar tots els impostos i cedir-ne un «percentatge fix» a l’Estat, anomenat la «quota retorn».

CiU renuncia al concert econòmic que contemplava pagar a l’Estat una quantitat en concepte de solidaritat interterritorial i pels serveis prestats a Catalunya. El president de CiU, Artur Mas, va advertir que aquesta és la proposta definitiva perquè la federació doni suport a l’Estatut, a finals de mes. El  cap de l’oposició va reclamar al Govern que «mogui fitxa» després d’indicar que no acceptarà canvis que puguin «debilitar» el fons del model.

El tripartit, en veu del conseller primer, Josep Bargalló, va valorar «l’esforç» de CiU en refer la seva proposta però va indicar que troba «elements difícilment encaixables» que no va voler detallar, tot i que albira possibilitat de pacte. Des d’ERC es va assegurar que l’acord és més a prop perquè «la música és la mateixa» que defensa el tripartit.

En canvi, el ministre d’Administracions Públiques, Jordi Sevilla, creu que la proposta no s’ajusta a la llei sobre el finançament de les comunitats autònomes (LOFCA) i rebutja donar «privilegis».

Els eixos del text dels nacionalistes

Recaptació d’impostos: CiU planteja que la Generalitat recapti tots els impostos a Catalunya i, en el marc d’una comissió bilateral, es decidirien els percentatges que se cedeixi a la caixa espanyola en funció de l’esforç fiscal i la població resident, que ja recull l’Estatut actualment en vigor però no s’ha aplicat.

Agència tributària: Catalunya es dotarà d’una agència pròpia sense perjudici d’arribar a acords de col·laboració amb l’espanyola.

Blindatge: CiU proposa una clàusula que invoca el principi de subsidiarietat que en cas de conflicte entre administracions prevaldria la més propera a la ciutadania, en aquest cas la Generalitat. Aquest punt el defensa també Pasqual Maragall.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento