Comunitat Valenciana

Primers pressupostos participatius de Generalitat: propostes a partir de l'11 de maig

  • Aquest projecte pilot "pioner en tota Espanya" es desenvoluparà a través del portal 'GVA Participa'.
  • El procediment permetrà presentar qualsevol proposta d'àmbit autonòmic que considere.
  • "Són ara un gran repte per al govern del Botànic", assegura la consellera Rosa Pérez Garijo.
Archivo - Arxiu - Recurs de diners
Archivo - Arxiu - Recurs de diners
GESTHA - ARCHIVO
Archivo - Arxiu - Recurs de diners

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha avançat que les propostes per als primers pressupostos participatius de la Generalitat de 2022 es podran presentar a partir de l'11 de maig.

Així ho ha anunciat aquest dilluns la consellera, que, acompanyada del secretari autonòmic de Participació Ciutadana i Transparència, Antoni Llorente, s'ha reunit amb l'alcalde de Xiva (València), Emilio Morales, per a tractar assumptes relacionats amb participació, transparència i qualitat democràtica. Posteriorment s'ha desplaçat a Xest per a mantindre una trobada amb l'alcalde de la localitat, José Morell, i l'equip de govern.

Pérez Garijo ha destacat que l'administració local és "fonamental" en el foment de la participació ciutadana perquè és "la més propera a la ciutadania" i ha remarcat que l'actual legislatura és "la d'avançar en participació", al mateix temps que ha assegurat que els pressupostos participatius "són ara un gran repte per al govern del Botànic".

La consellera ha destacat que en aquest procés ha sigut "essencial" la posada en marxa del Portal de Participació 'GVA Participa', una "nova finestra a la participació de la ciutadania" que obri "diferents possibilitats per a la implicació dels ciutadans i les ciutadanes en els assumptes públics" i una ferramenta amb la qual "se'n va a desenvolupar el projecte pilot de pressupostos participatius".

La titular de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica ha posat en valor que, amb aquesta iniciativa, el govern valencià és "pioner en tota Espanya". Aquesta "nova forma de participació" permetrà que la ciutadania decidisca on es dirigeix una part del pressupost de la Generalitat, en concret un 1,25% de les partides II, IV i VI.

A partir de l'11 de maig l'administració iniciarà els mecanismes perquè qualsevol persona o associació puga presentar la proposta "que considere" per a formar part dels primers pressupostos participatius de la Generalitat de 2022.

La consellera ha posat l'accent en la importància de la participació en aquesta proposta i ha avançat un treball de "dinamització" a través del Consell Valencià de la Juventut i de la Xarxa Municipalista Participativa per a "arribar a tots els municipis".

En aquest sentit, l'alcalde de Xiva, Emilio Morales, ha anunciat que la localitat se sumarà a la Xarxa Autonòmica de Governança Participativa Municipal de la Generalitat. Per la seua banda, el primer edil de Xest, José Morell, ha compartit amb la consellera l'experiència de pressupostos participatius de la localitat, una iniciativa que l'ajuntament desenvolupa tres anys a través de 'Cheste decide'.

Pérez Garijo ha destacat que el procediment participatiu de la Generalitat serà "molt senzill" i ha precisat que es realitzarà a través d'un formulari en la plataforma 'GVA Participa', on qualsevol ciutadà, ciutadana o associació disposarà d'un termini de 15 dies per a realitzar qualsevol proposta d'àmbit autonòmic que considere.

Posteriorment, els projectes passaran a una avaluació tècnica i recollida d'avals a través d'una votació pública, procés que conclourà a l'octubre, quan s'incorporaran als pressupostos de la Generalitat per al pròxim exercici.

"Important avanç" en transparència

Durant la seua intervenció, la consellera de Participació ha defés que "s'ha passat de l'opacitat dels governs del Partit Popular a aconseguir un important avanç en matèria de transparència en el primer govern del Botànic, amb la posada en marxa de mecanismes com el Portal de Transparència, el Consell de Transparència o l'Agencia Antifrau".

"Volem mantindre una actitud activa, que la gent vulga saber i sàpiga el que fan les seues administracions públiques com a clar antídot davant la desafecció de la ciutadania cap a la política, a més de fomentar la participació de la ciutadania en les decisions polítiques que es prenen des de les institucions", ha finalitzat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento