Atur, malalties i exclusió afecten més a les dones víctimes de mals tractes

  • Les perjudica en la feina, l'accés a l'habitatge i la participació social.
  • Reclamen «més sensibilitat» als metges i millores judicials.

La violència masclista no només afecta la salut de les dones maltractades. Tot el que envolta la seva vida (feina, accés a l´habitatge, participació social...) se´n veu perjudicat. Un estudi promogut per la Fundació Surt, dedicada a la inserció laboral de les dones, ho ha constatat.

Així, més enllà de les afeccions en l´estat emocional de les dones, i que pot plasmar-se amb pors, sentiment de vergonya o sensació d´esgotament, la violència de gènere pot desenvolupar en les víctimes malalties cròniques, incapacitats permanents o addiccions. És per tots aquests motius que els responsables del document van reclamar ahir «més sensibilitat» als metges que les atenen.

L´estudi, que es desmarca dels efectes penals o de l´impacte psicològic o físic que pateixen les dones maltractades, conclou que la violència afecta l´àmbit laboral, amb absències, baixes, canvis o pèrdues d´ocupacions i atur. La situació econòmica de moltes dones i, de rebot, la dels seus fills, també es veu afectada, ja que no disposen d´ingressos propis. En l´habitatge, l´impacte de la violència masclista «és enorme», va assegurar la investigadora Mar Camarasa, una de les responsables del document. Camarasa va argumentar que, en molts casos, els abandonaments de la llar són forçats. La

pèrdua del domicili comporta la recerca d´un nou espai per a la dona i els fills, amb la dificultat afegida d´assumir més despeses.  

Per tots aquests motius els autors de l´estudi van demanar que aquestes dones rebin una atenció «integral» i millores en l´àmbit jurídic. La Fundació Surt va atendre 1.333 dones l´any passat, va explicar la seva presidenta, Fina Rubio.

De totes elles, un 23% havien patit violència i un altre 8% no van voler denunciar la situació de maltractament. Rubio va constatar que en els últims tres mesos del 2008 les peticions d´ajuda es van incrementar en un 50%.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento