La llera del riu Llobregat està més contaminada que la del Besòs

Els nous accessos a la llera del riu Llobregat (Foto: Júlia Pérez / ACN).
Els nous accessos a la llera del riu Llobregat (Foto: Júlia Pérez / ACN).
JÚLIA PÉREZ / ACN
Els nous accessos a la llera del riu Llobregat (Foto: Júlia Pérez / ACN).

"El Danubi és blau, tal com diu l'Strauss ... Però el riu Llobregat és amarronat, el Besòs és verd"... La famosa tonada de la Trinca és a punt de ser aigua passada. Si primerament va ser el Besòs el riu que va rebre una injecció de diners prou important per netejar-lo, ara és el Llobregat, però encara li queda camí per recórrer.

Ahir va quedar inaugurada la primera passera per a vianants que connecta l'estació del carrilet de Sant Boi amb els accessos al riu, recentment recuperats. Ha calgut invertir-hi 9 milions d'euros, només en el tram del Prat fins a Sant Boi, per tal que la llera recuperi en part un aspecte natural.

"La regeneració fluvial és un procés llarg", argumentava l'alcalde de Sant Boi, Jaume Bosch, que reconeixia que en aquesta zona encara no ha acabat. "El Besòs ens porta l'avantatge d'anys, el Llobregat encara té un equilibri ecològic feble", afegia.

Planten 200 arbres

Ara bé, amb les mesures preses els darrers anys, com ara l'abombament d'aigua depurada a l'alçada de Sant Boi per augmentar el cabal del riu o bé la plantació de 200 arbres i més d'un miler de plantes aquàtiques, arbustives i enfiladisses, s'ha aconseguit que el Llobregat es recuperi de mica en mica de la contaminació que ha patit durant anys.

Greenpeace celebra l'adequació de la llera, però l'entitat lamenta que "sigui un succedani del que hauria pogut ser si no s'hagués desviat el riu".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento