Comunitat Valenciana

Fiscalia demana a Guàrdia Civil que analitze despeses de Francis Puig en subvencions i amplia la investigació a Aragó

La Fiscalia Anticorrupció ha demanat a la Brigada de la Policia Judicial que faça un estudi i anàlisi de les despeses incloses per l'empresari Francis Puig, germà del president de la Generalitat, i els seus socis, els Adell Bover, en les subvencions atorgades pel Govern valencià i català per a "determinar la realitat dels mateixos". A més, amplia la investigació a ajudes del Govern d'Aragó.
Rubén Trenzano en la Ciutat de la Justícia de València
Rubén Trenzano en la Ciutat de la Justícia de València
EUROPA PRESS
Rubén Trenzano en la Ciutat de la Justícia de València

Així consta en la diligència, a la qual ha tingut accés Europa Press, que ha remès el ministeri públic al Jutjat d'Instrucció número 4 de València que investiga un presumpte frau en ajudes al foment del valencià després d'una querella del PP.

La fiscal, per a l'estudi de la Policia Judicial, demana al jutjat que li autoritze a consultar totes les dades que guarden relació amb els fets investigats i que es troben en qualsevol dels registres públics. Es refereix als expedients administratius de les subvencions concedides per part de la Generalitat Valenciana a Mas Mut S.L. i Comunicacions dels Ports durant els anys 2015 a 2018, inclosos els plans de control i les mostres del material publicat per aquestes societats.

Així mateix, el ministeri públic al·ludeix a les subvencions atorgades per la Generalitat de Catalunya a les mateixes mercantils en el mateix període de temps; així com les de 2019 a aquest i a Canal Maestrat S.L.

I en aquesta línia, la fiscal es refereix també a subvencions concedides pel Govern d'Aragó -que no obren en la causa- a Mas Mut S.L., i exposa que atés que es desconeix la finalitat de les mateixes i si pogueren estar relacionades amb les investigades en aquesta causa, s'han de recaptar.

En concret, demana dirigir-se al Departament de Desenvolupament Social i Sostenibilitat del Govern perquè remeta al jutjat els expedients de dos subvencions concedides a Mas Mut S.L. L'any 2018 li van atorgar dos ajudes per import de 19.664 euros i 13.364.

Una vegada obtinguda aquesta documentació, Fiscalia demana que es remeta a la Brigada de la Policia Judicial per a comprovar si les despeses subvencionables declarats coincideixen o no amb els inclosos en els expedients analitzats en aquest procediment.

EXPEDIENTS A EMPRESES D'ADELL BOVER

D'altra banda, en el seu escrit, Fiscalia adverteix que no consten units al procediment els expedients administratius de les subvencions concedides a les empreses administrades per Enrique Juan Adell Bover, excepte la documentació remesa per l'Agencia Antifrau.

Es refereix a subvencions per al foment del valencià en els mitjans de comunicació a les següents societats: Canal Maestrat durant els anys 2015 a 2018; kriol Produccions S.L. durant 2017 i 2018; i TV CS Retransmissions S.L. entre 2015 i 2017.

Per aquest motiu, requereix que es demanen aquests expedients a la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme. Reclama, per agilitat, que la informació siga recaptada per la Policia Judicial, qui podrà acudir a la seu de l'organisme públic per a arreplegar-la.

LA CAUSA

La causa es va iniciar arran d'una querella interposada pel PP contra Francis Puig, responsable de les empreses Comunicació dels Ports i Mas Mut Produccions, i Rubén Trenzano, director general de Política Lingüística, per les ajudes al foment del valencià.

En total, ha presentat fins a tres ampliacions de querella. En la inicial s'al·ludia al fet que Comunicació dels Ports i Mas Mut Produccions van rebre ajudes al foment del valencià -més de 400.000 euros en subvencions des del 2015- "sense cap tipus de control".

Amb posterioritat, la va ampliar a les ajudes a mitjans de comunicació vinculats a Enrique Juan Adell Bover, la família dels quals és propietària de diverses empreses receptores de subvencions i a qui situen "com a soci" de Francis Puig. El PP els acusa d'utilitzar un entramat empresarial per a defraudar 1.215.396 euros a diverses administracions i situa el frau global en uns 2 milions d'euros.

En la tercera i última ampliació, el PP feia referència al fet que les empreses de Francis Puig van poder rebre diners de subvencions donades per la Diputació de Barcelona -Comunicacions Els Ports hauria obtingut 150.000 euros de la diputació a través de Xarxa Audiovisual Local S.L.-.

El jutge va obrir una investigació i tenia previst prendre declaració en qualitat d'investigats Puig i Trenzano al desembre, però finalment es van suspendre els interrogatoris a petició d'Anticorrupció, que va demanar la pràctica de noves diligències.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento