Comunitat Valenciana

La Biblioteca Valenciana rastreja la informació digital de la pandèmia i arxiva més de 200 webs

  • La iniciativa s'emmarca en un projecte de la Biblioteca Nacional per a conservar la memòria digital des del 2015.
  • La recol·lecció de pàgines web es realitza amb robots rastrejadors que recorren les URL seleccionades.
La Biblioteca Valenciana recopila la informació web de la pandèmia de la COVID-19
La Biblioteca Valenciana recopila la informació web de la pandèmia de la COVID-19
GVA
La Biblioteca Valenciana recopila la informació web de la pandèmia de la COVID-19

La Biblioteca Valenciana està realitzant un seguiment especial des del passat mes de març de les informacions digitals sobre la pandèmia de la Covid-19.

Es realitza una recopilació de més de dues-centes webs de diferents mitjans -com periòdics, xarxes socials d'investigadors, pàgines de diversos centres, hospitals, de la pròpia Generalitat o de les administracions locals- amb informació específica sobre la crisi sanitària.

La recopilació es realitza periòdicament pel que la col·lecció creix de manera contínua. Aquest rastreig específic sobre la informació relacionada amb el virus s'ha realitzat dins del projecte de l'Arxiu de la Web Espanyola que lidera la Biblioteca Nacional d'Espanya per a conservar la memòria digital des del 2015.

L'Arxiu de la Web Espanyola es va crear inspirat en 'Directrius per a la preservació del patrimoni digital de la UNESCO' (2003) i amb el suport normatiu del Reial decret 635/2015, de 10 de juliol, pel qual es regula el dipòsit legal de les publicacions en línia, la Biblioteca Nacional d'Espanya va començar a capturar pàgines i llocs web espanyols albergats en el domini .es, així com en altres dominis i subdominis genèrics (.com, .edu, .gob, .org, .net, etc.).

Robots rastrejadors

La recol·lecció de pàgines web es realitza amb robots rastrejadors que recorren les URL seleccionades prèviament i guarden tot el que troben enllaçat, amb la freqüència, profunditat i grandària que es determine. El resultat d'aquestes recol·leccions web són els arxius web, on es guarda i es pot consultar el recol·lectat, explica la Conselleria de Cultura en un comunicat.

Per a açò, s'utilitza NAS (NetarchiveSuite), una ferramenta de codi obert, mentre que per a rastrejar es fa ús del robot Heritrix, creat per Internet Arxive, primera organització que va començar a rastrejar i arxivar la web al 1996.

La Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu col·labora amb aquest projecte des de l'any 2016. Actualment, fa un seguiment sistemàtic de 1.165 recursos de diferent tipus (webs, revistes digitals, blogs, etc.) relacionats amb el nostre territori.

Per a cadascun d'ells, i depenent de la naturalesa dels seus continguts i actualització, s'han fixat diferents nivells de profunditat (tota la web, solament pàgines principals, algunes seccions) o ritme en les captures (diari, setmanal, mensual).

La qualitat de les captures és també verificada pels tècnics de la Biblioteca Valenciana, que comproven que s'ha realitzat de manera correcta.

Memòria digital

Una de les missions de les biblioteques de tipus nacional com la Biblioteca Nacional d'Espanya o la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu és la d'arreplegar, catalogar i "preservar el patrimoni bibliogràfic del territori del que són capçalera".

Gràcies a mecanismes com el dipòsit legal o obligació que tenen els editors o productors d'entregar exemplars de les seues obres a les administracions, gran part de la producció bibliogràfica editada en paper o en suports audiovisuals s'ha pogut conservar per sempre en les biblioteques de tipus nacional.

Eixe procediment no serveix per a preservar la memòria digital efímera, documents que, malgrat el seu alt valor informatiu i testimonial sobre les nostres societats, es perdrien per sempre en mancar de corporeïtat física i per a la qual ens serveix el dipòsit legal tradicional. És per açò que aquest tipus de material s'arreplega a través de l'Arxiu de la Web Espanyola.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento