Comunitat Valenciana

L'AVL incorpora vocabulari relacionat amb el col·lectiu LGTBI al 'Diccionari Normatiu Valencià'

  • Aquestes paraules ja es poden consultar a l'edició digital del DNV.
  • S'han afegit termes i modificat d'altres, així com retirat accepcions discriminatòries.
Diccionari Normatiu Valencià
Diccionari Normatiu Valencià
AVL
Diccionari Normatiu Valencià

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha introduït en el 'Diccionari Normatiu Valencià' (DNV) un conjunt de paraules que el col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals (LGTBI) havia sol·licitat a la institució normativa, en considerar que "hi havia un buit de lèxic d'aquest àmbit específic en el diccionari de referència per al valencià".

Segons detalla l'AVL en un comunicat, a través de la Secció de Lexicografia i Gramàtica, en coordinació amb la Secció de Terminologia i Assessorament Lingüístic, ha elaborat una llista de paraules que, "després del necessari estudi tècnic corresponent, han sigut aprovades pel ple de la institució, i ja s'han incorporat a l'edició digital del DNV".

Entre els vocables afegits apareixen 'cisgènere' i 'cisgenerisme' (persona que se sent identificada amb el gènere que se li va assignar en nàixer segons el seu sexe biològic, i la condició de ser-ho) o 'monosexual' (persona que se sent atreta per un sol gènere o sexe).

També se sumen diferents paraules a les quals ja arreplegava el diccionari per a expressar l'aversió a una persona per la seua identitat de gènere o sexualitat. Així, a 'bifòbia', 'homofòbia' i 'transfòbia', se sumen 'lesbofòbia', 'interfòbia', 'heterofòbia' i 'cisfòbia'.

L'entrada 'lesbià, lesbiana' es divideix en dues: una, 'lesbiana', és un substantiu femení definit com a 'dona homosexual'; l'altra, 'lesbià, lesbiana', és un adjectiu sinònim de 'lèsbic'. També hi ha un canvi de categoria gramatical en 'transgènere', que passa a ser un adjectiu masculí i femení.

Pel que fa a 'efeminar' i 'efeminat', es retira la segona accepció de les dues entrades, que relacionava aquestes paraules amb "bla, sense força i sense vigor".

Hi ha diferents vocables que afigen la marca valorativa 'pej.', per a indicar un ús pejoratiu. És el cas de la tercera accepció d''amanerat, amanerada' -"que és (un home) efeminat"-; o les definicions de 'bardaix', 'doneta', 'faldetes', 'faldilletes' i 'gallimarsot'. 'Hermafrodita' inclou una tercera accepció pejorativa en la qual s'identifica aquesta paraula com a sinònim d''intersexual'.

La revisió d'aquest vocabulari s'ha dut a terme en col·laboració amb les Oficines Lexicogràfiques de l'Institut d'Estudis Catalans, per "considerar convenient que les dues institucions normatives van fixar aquest termes en les seues respectives obres de referència amb uns criteris comuns".

"Resoldre un buit"

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua, amb l'aprovació d'aquest vocabulari LGTBI, incorporat des d'ara al seu diccionari normatiu, "compleix amb el deure i compromís de resoldre un buit existent i donar resposta a la petició de les persones que formen part d'aquests col·lectius socials", subratlla l'ens normatiu del valencià.

El vicepresident de l'AVL, Joan Rafael Ramos, qui va iniciar els contactes amb l'Associació LGTBI de Castelló de la Plana el 2018, ha mostrat la seua satisfacció per l'aprovació d'aquest vocabulari, que situa l'Acadèmia "a l'avantguarda de les institucions que han assumit aquest lèxic específic, cada vegada més general en el conjunt de la societat, en les seues obres normatives".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento