Comunitat Valenciana

Puig demana seguretat per a empreses i treballadors i una "aplicació raonable" del decret del Govern

  • El president de la Generalitat considera que la moratòria d'un dia era necessària.
Videoconferència de Puig amb Sánchez
Videoconferència de Puig amb Sánchez
GVA
Videoconferència de Puig amb Sánchez

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha demanat seguretat per a empreses i treballadors davant la paralització de l'activitat no essencial a Espanya pel coronavirus, mitjançant una "aplicació raonable" del decret del Govern central.

Puig ha advertit del "fil" que separa els sectors essencials i no essencials i ha defès que la moratòria d'un dia era necessària. "No es pot a últimes hores posar en funcionament un decret i que la gent, ni empreses ni treballadors, tinga suficient temps per a preparar-se en aquesta situació difícil", ha exposat en À Punt sobre la publicació a última hora en el BOE.

Per tant, el també líder del PSPV ha reiterat la seua petició de "flexibilitat exigent" i d'"intentar un confinament màxim" com la millor manera d'acabar com més prompte millor amb la pandèmia, tractant d'"acomodar" la situació per a la major seguretat d'empreses i treballadors.

Sobre si la Generalitat planteja una alternativa, ha recordat el marc competencial autonòmic "absolutament limitat" per l'estat d'alarma a Espanya. "Volem col·laborar amb el Govern, empreses i sindicats per a una aplicació raonable del que ja s'ha decidit", ha afirmat en aquest punt de l'entrevista.

Debat "sa i necessari" entre autonomies

Respecte a les reunions de presidents autonòmics amb el cap de l'Executiu, Pedro Sánchez, ha defès que és "un debat sa i necessari que hauria de produir-se amb normalitat i no només en una situació d'excepcionalitat", amb la intenció d'aprofundir en l'estat autonòmic: "Serveixen per a enfortir Espanya i perquè ens coneguem i estimem més, solament es pot estimar des de l'enteniment".

En clau política, Puig ha tornat a agrair el paper dels partits de l'oposició i la seua "capacitat d'enteniment i diàleg des del començament de la crisi". "Ningú tenia la percepció que podíem arribar a aquesta situació; és així, ha passat a Itàlia, els Estats Units i Anglaterra", ha emfatitzat.

Ha garantit així que hi haurà temps d'analitzar totes les decisions, encara que ha posat l'accent que la Generalitat mai s'ho ha "pres de broma" i actua sobre la base de les recomanacions dels experts. "Tots som un equip i volem una cosa: acabar el mes prompte possible amb aquesta pandèmia que està matant i portant a milers de valencians als hospitals", ha reivindicat com a objectiu comú.

Com a balanç, el president valencià ha remarcat que "seria molt atrevit dir que hem passat el pitjor" i ha ressaltat que els efectes del confinament es perceben "a poc a poc" en l'evolució de contagis, malgrat les "tensions" en les UCI.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento