Comunitat Valenciana

Cremà insòlita i 'clandestina' de la falla de la plaça de l'Ajuntament de València

  • L'icònic monument d'una meditadora es va encendre a la nit, sense previ avís i sense públic per la crisi del coronavirus.
  • Només la part superior, que va incorporar una màscara després de la suspensió de les Falles, es reserva per a juliol.
Bomberos controlan la cremà de la falla municipal de 2020.
Bomberos controlan la cremà de la falla municipal de 2020.
Ayto. València
Bomberos controlan la cremà de la falla municipal de 2020.

El coronavirus, que va començar suspenent les falles de València el passat 10 de març, ha acabat, una setmana després, fent calar foc a la falla municipal de la plaça de l'Ajuntament -meditadora indultada de moment, fins a juliol- sense públic per a no generar problemes de seguretat i tres dies abans de la nit del 19 de març, quan oficialment els monuments desapareixen pastura de les flames. Aquest en concret hauria sigut l'últim de la ciutat a fer-ho en la tradicional cremà.

De matinada, sense anunci, en un ambient trist i sense encant, i sense més públic que els efectius de Bombers i Policia, el foc consumia part de la falla, a excepció de la figura de la meditadora, amb màscara inclosa, que ha rebut l'indult per uns mesos. Tampoc han cremat les escenes que s'havien de plantar repartides per la plaça i que no havien sigut plantades.

Serà el 19 de juliol, si es compleixen els pronòstics de les autoritats sanitàries, quan eixe gran cap femení sucumbisca, també, al foc purificador en què es basen les Falles, unes festes que són Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat i van haver d'ajornar-se el passat dia 10 davant l'avanç imparable de la pandèmia i els seus riscos davant una convocatòria popular tan massiva.

De la mateixa manera han sigut cremades dues falles de Secció Especial (Na Jordana i Cuba-Literat Azorín) que ja no podien ser desmuntades i traslladades fins a juliol a Fira València.

"Aquest dilluns passarà a la història", assenyalava la Junta Central Fallera (JCF), a la història de la festa i a la memòria col·lectiva dels valencians, que en aquesta ocasió no han pogut contemplar com les flames consumien la falla fins a convertir-la en cendres, amb una cremà a porta tancada en una plaça mai tan buida un 17 de març.

Sota el títol de ‘Açò també passarà’ (Això també passarà), convertit en el lema de les Falles 2020 com a símbol que la pandèmia serà un mal record en un futur pròxim, l'estructura ja ha quedat consumida en un acte "sense ostentació", com ja apuntaven els artistes d'aquesta obra, amb la tècnica de vareta.

Arran de la històrica decisió d'ajornar les Falles, --amb anterioritat solament s'havia produït en tres ocasions: per la Guerra de Cuba, la Civil i la negativa a pagar una taxa allà per 1886--, es va començar a debatre què fer amb els monuments ja exposats al carrer, entre ells la de la falla municipal, la de tots els valencians, i amb gran complexitat de muntatge, que feia pràcticament inviable la seua desplantà per a, arribat el cas, cremar-la al juliol, quan s’epsera que, passada l'emergència sanitària, es puguen reprendre les festes josefines.

Escif -l'artista urbà que enguany ha sigut juntament amb Manolo Martín i José Ramón Espuig responsable de la falla municipal de València--, proposava mantindre la figura -a la qual se li va afegir una màscara sanitària per a evocar el Covid-19-- en la Plaça de l'Ajuntament de la ciutat" i fins que es reprenguen les Falles, amb la idea de convertir-la en "símbol de paciència, calma i esperança tan necessari en aquests dies".

"Paciència, calma i esperança. Aquests són precisament els valors que transmet la gran dona meditant en la plaça de l'Ajuntament. Això també passarà. Una de les funcions primàries de la cultura és la de reforçar l'imaginari simbòlic de cada societat. L'art té eixa capacitat màgica de treballar amb el subconscient col·lectiu de tota una societat.

La batalla contra el coronavirus és una batalla de comunicació i conscienciació. El bon ús dels mitjans i dels símbols serà ací crucial per a aconseguir restablir la calma", apuntava Escif res més conéixer-se la suspensió de les festes, per a advocar per mantindre la imatge com a símbol de l'esperança per a superar la crisi.

Escif sostenia que l'estructura d'aquesta falla era "molt forta i podria fàcilment aguantar sis mesos intacta" i dos dies després, van optar per cremar-la i procedir així a la tradicional cremà del monument. Aquest dilluns es va decidir, no obstant això, salvar-la.

Indult del ninot central

La 'cremà' s'ha dut a terme en la posició que mantenien en l'actualitat les peces de la falla, en dos blocs. D'una banda, el cos, amb els braços i les cames de la figura central de la composició, i per un altre, el bust i el cap. Els artistes van decidir cremar-la per a "intentar que tot això passe ràpid" perquè els semblava "el més digne ja que no podem muntar res".

"Renaixerem de les nostres cendres, perquè eixe és el sentit de les falles. Perquè això no és la 'cremà' de les Falles 2020. Perquè #Estotambiénpasará. Ens veiem al juliol", ha advertit la JCF.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento