Ball i foc per Santa Eulàlia, la Festa Major d'Hivern de Barcelona

  • L’Àliga de la ciutat surt aquest divendres des de la plaça Sant Jaume per anunciar amb el seu ball la festivitat, que s’allarga fins al dia 12 de febrer.
Cercavila de les Bèsties de Santa Eulàlia.
Cercavila de les Bèsties de Santa Eulàlia.
ICUB
Cercavila de les Bèsties de Santa Eulàlia.

Santa Eulàlia és la protagonista de la Festa Major d’Hivern de Barcelona. La plaça de Sant Jaume rep avui el tret de sortida a la festa amb la lectura del pregó dels infants, a les 10 hores, sota el lema Moguem-nos a Barcelona respectant el medi ambient

L’Àliga de la Ciutat, documentada des del segle XIV, sortirà des de la plaça a partir de les 20 hores acompanyada de la Coronela de Barcelona, els Ministrers Espremulls, el Lleó de Barcelona, els Gegants de Santa Maria del Mar i els Trabucaires d’en Perot Rocaguinarda. El seguici encapçala una desfilada que culmina amb el tradicional Ball de l’Àliga al prebisteri i davant l’altar major de la basílica de Santa Maria del Mar.

Dissabte serà el torn de les figures infantils de les colles de geganters i de les escoles, que desfilaran plegades pels carrers de la ciutat amb sortida a les 10 hores des de la plaça dels Àngels. A les 11 hores, el focus es traslladarà a l’avinguda de la Catedral amb la Festa Bastonera de Santa Eulàlia. Es donaran a conèixer els diversos balls de bastons que conviuen a la capital i es convidarà a altres colles de la resta de Catalunya, com les del Ball de Panderos del Vendrell i de Vilanova i la Geltrú, que fan servir panderetes.

Dissabte, el XXIX Correfoc de Santa Eulàlia (20.15 hores) passarà pel passatge de Colom, La Rambla, el carrer de Ferran i plaça Sant Jaume

La plaça Reial esclatarà ab els batecs de la IX Trobada de Tabalers de les colles de diables i bestiari de foc de Barcelona, que evocaran amb els seus repics els batecs del cor de Santa Eulàlia (17 hores). A la mateixa hora, però a l’avinguda de la Catedral, l’Esbart Santa Eulàlia, amb la Cobla Ciutat de Granollers, oferirà el Ball de Santa Eulàlia amb una posada en escena moderna d’aquesta dansa. 

La plaça Sant Jaume i la plaça Reial rebran el correfoc de petits diables i les bèsties petites (18.15 hores) i el XXIX Correfoc de Santa Eulàlia (20.15 hores) que passarà pel passatge de Colom, La Rambla, el carrer de Ferran i Sant Jaume.

La Lali Jove al Moll de la Fusta

Mentrestant, el Moll de la Fusta serà l’escenari de la Lali Jove. Associacions i entitats joves de la ciutat organitzaran la festa amb activitats obertes des de les 17 hores al Moll de Bosch i Alsina. A les 20 hores, tindrà lloc el concert de la Lali Jove amb els ritmes festius de Karamba, Angangas, Rebeliom do Inframundo, Pony Pisador i RedFall Haze. Hi haurà un Punt Lali Jove Antimasclista.

La matinada de grallers donarà la benvinguda a la jornada festiva de diumenge (a les 8 hores a la Baixada de Santa Eulàlia). Els grallers desfilaran pels carrers del barri Gòtic recordant als veïns que és dia de festa major. A les 10.30 hores, la plaça Sant Jaume rebrà l’actuació dels Falcons de Barcelona, que sortiran en cercavila i passaran pel carrer del Bisbe. Davant del claustre de la Catedral bastiran una figura en honor de la patrona. 

Trobada de bandes per Santa Eulàlia, la Festa Major d'Hivern de Barcelona.
Trobada de bandes per Santa Eulàlia, la Festa Major d'Hivern de Barcelona.
ICUB

Ja a Sant Jaume, construiran les seves espectaculars figures humanes. A les 11 hores, la plaça vibrarà amb les colles presents a la Diada Castellera. Les vuit colles aixecaran els seus castells de forma simultània i en 90 minuts.

La plaça Reial serà l’inici del Seguici de Santa Eulàlia a les 11.30 hores. Des de les 10 hores, els gegantas de tots les colles geganteres de Barcelona s’apleguen en aquesta trobada que culmina amb el Seguici. La gegantona Laia i el penó de Santa Eulàlia encapçalen la cercavila, amb el Seguici Popular. 

A partir de les 13.15 hores, se celebraran els balls de la Laia, de l’Àliga i dels Gegants de la Ciutat i, en acabar, el Ball de Santa Eulàlia dels Gegants Nous de la plaça Nova. l

Mostrar comentarios

Códigos Descuento