Comunitat Valenciana

El jutge processa dos infermeres per la mort d'una xiqueta en l'Hospital de Vinaròs (Castelló)

El titular del Jutjat de Primera Instància i Instrucció 4 de Vinaròs (Castelló), que investiga la mort d'una xiqueta de dos anys a l'Hospital Comarcal d'aquesta localitat, ocorreguda el 13 de novembre del passat any, ha acordat seguir la causa contra dos infermeres d'aquest centre en entendre que van poder incórrer en un delicte d'homicidi per imprudència per una negligència en l'administració del sèrum.
Hospital de Vinaròs
Hospital de Vinaròs
CEDIDA
Hospital de Vinaròs

Així s'estableix en la interlocutòria que transforma les diligències prèvies per aquests fets en un procediment abreujat. La resolució té data de 23 d'octubre i ha sigut notificada ja a les parts, que poden recórrer-la tant en reforma, davant el propi jutjat, com en apel·lació, davant l'Audiència Provincial de Castelló, informa el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV).

En la mateixa interlocutòria, el jutge acorda el sobreseïment provisional de les diligències respecte a altres quatre investigats, metges del mateix hospital, perquè considera que la seua actuació no va influir en la defunció de la menor.

La xiqueta va ingressar en el centre hospitalari de la mà dels seus pares sobre les 13.00 hores del 13 de novembre de 2018, afligida de vòmits i diarrea. La metgessa que la va examinar en un primer moment li va diagnosticar un quadre lleu de gastroenteritis i deshidratació i va acordar que se li administrara fluidoteràpia glucosalina.

"CÒCTEL POTENCIALMENT MORTAL"

En lloc de seguir la pauta fixada per eixa doctora, una infermera va preparar a la xiqueta "un còctel potencialment mortal" que incrementava considerablement la quantitat de glucosa, segons relata la interlocutòria.

La infermera que va substituir la seua companya després del canvi de torn va mantindre suposadament la pauta incorrecta que aquella havia deixat anotada, malgrat "observar l'inusual de l'administració que s'estava duent a terme", explica el jutge.

A més, d'acord amb la investigació, aquesta mateixa treballadora va reposar el sèrum en dos ocasions i va alliberar la via intravenosa, que havia quedat oclosa, perquè el líquid seguira fluint.

Sobre les 16.00 hores d'eixe mateix dia, la xiqueta va començar convulsionar i va acabar morint per una fallada multiorgànica que un informe forense atribueix a un coma hiperglucèmico hiperosmolar.

Eixe informe, al costat d'altres perícies, la investigació interna realitzada per l'hospital, les fulles de tractament i les declaracions d'investigats i testimonis porten al jutge a concloure que les dos infermeres van actuar "amb absolut desconeixement del seu lex artis" i de la "tècnica i ciència aplicable a la seua professió".

En canvi, el titular del Jutjat de Primera Instància i Instrucció 4 de Vinaròs arxiva provisionalment la causa per a altres quatre investigats, tots ells metges, en no apreciar en la seua conducta indicis de criminalitat.

Respecte a la primera doctora, l'instructor assenyala que el tractament que va pautar era correcte. Per la seua banda, la segona facultativa no va intervindre fins a les 16.00 hores i "es va limitar a tractar de revertir l'estat de la menor".

Quant als dos últims metges investigats -agrega el jutge- la seua intervenció "es va produir de forma tardana", quan la situació de la pacient "era ja irreversible" després de passar "en menys d'una hora d'un índex de glucèmia de 77 a 1.738" a causa de les infusions de sèrum.

I açò malgrat que la conducta de tots dos facultatius "poguera ser més que reprotxable des d'un punt de vista administratiu/professional o fins i tot moral", doncs una "va refusar aclarir a la infermera els dubtes que tenia en el tractament" i l'altre, "després d'entrar en el box i veure la menor, no es va molestar a comprovar la història o si el tractament que s'estava administrant concordava amb el prescrit".

La resolució fixa un termini de deu dies perquè la Fiscalia i la resta d'acusacions formulen escrit d'acusació i sol·liciten l'obertura de juí oral o demanen, per contra, el sobreseïment de les actuacions.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento