S’activa el pla per la calor amb temperatures de 34 graus

  • La Generalitat controlarà per telèfon als 500 pacients amb més problemes de salut.
  • Les previons del temps a cada ciutat se sabran una setmana abans.

Oblidades les pluges de la primavera i amb màximes ahir a Manresa de 34 graus, la Generalitat ha activat ja el pla contra la calor, que està en la fase 1. L'any passat no va morir ningú per aquest motiu, però un milió de catalans integren el grup de persones més vulnerables: majors de 75 anys (591.340), nadons (237.000), a més de discapacitats físics o psíquics, malalts crònics o els rodamóns.

D'aquests, entre 12.000 i 14.000, que ja tenen un control directe del seu metge de capçalera, són els que hauran de tenir especial cura. A més, Sanitat Respon controlarà per telèfon l'evolució de mig miler de pacients que tenen patologies més complicades. La Creu Roja vigilarà per primer cop una part dels pacients més fràgils.

Per a la campanya d'enguany, que durarà fins el 15 de setembre, hi ha tres novetats. Primera: el Servei de Meteorologia de Catalunya oferirà prediccions detallades per a les 946 poblacions catalanes amb una setmana d'antelació. Segona: el departament de Treball donarà consells directes als empleats per combatre els efectes de la calor en sectors com la construcció o la pagesia. I tercera: els anuncis institucionals arriben també als mitjans audiovisuals.

L'activació de la primera fase del pla contra la calor suposa estar més atents a les temperatures, es donaran més consells per telèfon o també des de les farmàcies. A Barcelona s'activaria la fase segona si les màximes superessin els 33,1ºC. Fins ara, només l'observatori del Raval va superar el 21 de juny aquesta temperatura (33,5ºC). Si aquesta circumstància es manté tres dies, s'activarien els recursos d'emergència.

S'aconsella beure almenys dos litres d'aigua, ventilar la casa per la nit, buscar l'ombra, dutxar-se i no estar exposats al sol al migdia. Salut distribuirà 525.000 vanos i 7.000 cartells amb consells per combatre les altes temperatures.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento