Comunitat Valenciana

Hisenda vol començar a alliberar les entregues a compte abans del 10N i nega que siga una acció electoralista

  • VALÈNCIA, 16 (EUROPA PRESS)
La ministra d'Hisenda, Mª Jesús Montero, en un esmorzar informatiu
La ministra d'Hisenda, Mª Jesús Montero, en un esmorzar informatiu
SER VALENCIA
La ministra d'Hisenda, Mª Jesús Montero, en un esmorzar informatiu

La ministra d'Hisenda en funcions, Mª Jesús Montero, ha avançat aquest dimecres que les entregues a compte a les comunitats autònomes es començaran a entregar "els primers dies de novembre", abans de les eleccions generals del 10N, i de forma fraccionada entre el pròxim mes i desembre. "Espere que ningú ho title d'electoralista", ha recalcat.

Després dels comicis, el Govern de Pedro Sánchez també confia a convocar el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) per a començar a abordar el canvi de model de finançament autonòmic "com més prompte millor", per al que la ministra socialista ha demanat el suport de la resta de partits en el Congrés.

Segons ha anunciat després de reunir-se a València amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, i agents econòmics i socials, Hisenda alliberarà l'import corresponent a l'actualització de les entregues a compte entre novembre i desembre, ja que habitualment s'efectua de forma fraccionada al 50% "excepte en comunitats amb algun problema o tensions de tresoreria" com la valenciana.

Amb aquests fons, "no tindran cap problema amb el pagament a proveïdors", ha garantit, i a complir amb les partides socials ja pressupostades per al 2019 i fins i tot gastades. Ha destacat la "fita" de realitzar aquestes transferències a pesar dels pressupostos prorrogats, una cosa que "(Cristóbal) Montoro mai hauria fet", en referència al seu predecessor en l'anterior govern del PP.

"ALIANÇA" EN FINANÇAMENT AUTONÒMIC

El canvi del finançament "obliga una llei orgànica" i, en conseqüència, a "l'aliança d'una gran majoria política" en el Congrés, doncs "no depèn d'un decret-llei o un reial decret" i "ha de tindre voluntat de continuïtat". Un acord PSOE-PP seria "suficient perquè el nou model s'obrira camí", per la qual cosa ha garantit que, si el Govern actual continua, "no esperarà fins a l'últim moment".

També ha negat que s'haja intentat allargar aquest debat, davant el compromís de Sánchez d'aprovar el nou finançament al llarg de la pròxima legislatura, i ha insistit que de moment "no es pot concretar el quan". "És un debat que pot ser desesperant, però és necessari i no es pot substituir", ha defès, mentre "(Mariano) Rajoy -expresident del PP- va deixar morir el model".

En aquest context, el CPFF es convocarà "just després" del 10N per a obrir aquest debat, si Sánchez segueix en la Moncloa, encara que prèviament s'haurà de reunir per a aprovar els PEF (plans economicofinancers) remesos pels governs autonòmics. Açò sí, Montero ha assegurat que "cap comunitat perdrà recursos", sinó que es revisarà i reorganitzarà la fiscalitat, especialment en medi ambient.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento