Comunitat Valenciana

Jaume Pérez Montaner, Rosa Serrano i la Societat Coral el Micalet, guardonats amb els Premis Plaça 2019

  • L'escriptor Jaume Pérez Montaner, l'editora Rosa Serrano i la Societat Coral el Micalet són els guardonats amb els Premis Plaça 2019, que formen part de la programació d'activitats de la Plaça del Llibre de València, que se celebrarà del 30 d'octubre al 3 de novembre.
Plaça del Llibre
Plaça del Llibre
PLAÇA DEL LLIBRE - Archivo
Plaça del Llibre

Les distincions reconeixen la carrera literària d'un autor o autora en llengua pròpia; la tasca de difusió de la cultura valenciana, i el reconeixement a la millor trajectòria editorial, expliquen els responsables del certamen en un comunicat.

Així, s'ha decidit atorgar el premi d'honor 2019 a la Trajectòria Literària a l'escriptor Jaume Pérez-Montaner, "per la importància i l'exemplaritat de la seua tasca intel·lectual i per haver contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural del nostre país", apunta la vicepresidenta a la Comunitat Valenciana de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, Gemma Pasqual.

Pérez-Montaner ha sigut guardonat en múltiples ocasions amb distincions com el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians (1993), per 'Màscares'; el Vicent Andrés Estellés (1993), per 'Fronteres'; l'Ausiàs March (1995), per 'L'oblit'; el Benvingut Oliver (2008) i el Jaume Fuster 2014, entre d'altres.

A més, destaquen la seua etapa de president de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i el seu treball de traductor, que inclou textos de Barbara Kingsolver o Wallace Stevens i, amb Isabel Robles, d'Edgar Allan Poe, Anne Sexton i I.E. Cummings. També és notable, afigen, la seua activitat com a docent com a professor del Queens College, de la City University of New York, de Lewis and Clark College, de Portland, i de la Universitat de València.

Amb motiu d'aquest guardó, Pérez-Montaner també protagonitza el concurs de microrelats en Twitter que organitzen la Fundació FULL amb l'EMT.

Per la seua banda, el premi a la trajectòria vital serà per a l'editora, escriptora i articulista Rosa Serrano, qui ha format part del Consell Valencià de Cultura i ha liderat l'Associació d'Editors del País Valencià (AEPV) en diferents ocasions.

"Probablement, la seua faceta pública més coneguda ha sigut amb Tàndem Edicions, un projecte fundat l'any 1990 molt vinculat a la literatura infantil i juvenil i que va nàixer amb un doble objectiu: editar llibres de qualitat per a xiquets i joves, i oferir materials rigorosos i útils per a l'aprenentatge de la nostra llengua", indica Àfrica Ramírez, actual presidenta de l'AEPV.

"LECTORA VORAÇ"

"Han passat milers de llibres per les seues mans d'editora incansable i de lectora voraç, i ha publicat l'obra d'una immensa i variada nòmina d'escriptors i escriptores, autors novells i d'altres més consagrats. Un recorregut que, en examinar-ho, també constitueix una radiografia del panorama literari del país dels últims anys", afig Ramírez.

A més, Serrano ha rebut l'Alta Distinció 2019 de la Generalitat Valenciana, convertint-se així en la primera editora a aconseguir-ho, subratllen.

"La seua militància feminista activa li ha fet reclamar en cada lloc on ha anat, en cada conferència que ha pronunciat i en cada viatge que ha fet el paper i la importància que a les dones els era negat", afirma la presidenta de l'AEPV sobre Serrano, i afig: "Caminar, lluitar, perseverar, compartir, somriure, treballar i sumar, eixe és el seu llegat com també ho és l'estima, la fidelitat i el compromís per un País i per una llengua que és la seua i que també és la nostra".

Finalment, el guardó a la Difusió de la Cultura Valenciana ha recaigut en la Societat Coral el Micalet, "una entitat cultural més que centenària de la ciutat de València".

"És més que notòria l'experiència dels anys de treball associatiu que porta darrere", apunta el secretari d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Toni Gisbert. Segons explica, aquesta institució combina "l'herència del moviment popular de les corals i la seua voluntat educativa, i el compromís amb la llengua, la cultura i la llibertat en un país en el qual aquestes han patit sovint la persecució fins fa ben poc".

Així, ressalta que la Plaça del Llibre de 2019 vol reconéixer la seua llarga trajectòria, "i sobretot el balanç de tants anys de treball ben fet, callat però fructífer, que ha format generacions de jóvens músics i s'ha posat al servici de la nostra cultura i dels drets i llibertats del nostre poble".

SOPAR LITERARI

El lliurament dels guardons d'aquesta edició tindrà lloc el 30 d'octubre, a partir de les 21.15 hores, en el Centre Cultural Octubre i anirà seguit del tradicional sopar literari, oberta a totes aquelles persones que desitgen assistir.

Els premiats rebran una escultura ceràmica creada per Cristina Gurman Traver que representa un llibre i que l'autora crea de manera altruista per als guardonats.

Aquests premis van nàixer en 2014 com un reconeixement a la promoció del llibre i la literatura, en l'àmbit de la creació individual i en el de la difusió de les obres escrites en valencià.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento